La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Senyors anglesos de gran rang. Disposicio­ns previstes pels projectist­es menys arrauxats.

2 L’abisme al quadrat, al fons del fons. Símbol geomètric de l’operació sortida. Em mudaré tot vocalitzan­t. El primer de tots. 3 Comença el crepuscle. Sentíssim. En un cert sentit, el totxo més menorquí. 4 Que només viu en presència de l’oxigen. Musulmà de primera instància. Valencià a Buenos Aires.

5 Emprenyat de mena. Ajupis. 6 Filtre que separa cucs. La germana gran quan s’ho passa la mar de bé. La carta que ultrapassa tots els reis. 7 La xifra que fa buidar ampolles. Siamès a Tailàndia. Paper que et fan adoptar els jocs així anomenats. Centúria. 8 A les portes de les Canàries. Dalla el camp de blat sense veure-hi de cap ull. Crideu histèrics.

9 Ribes gens romàntique­s. Plugim sobtat. Còpia exacta d’un altra llengua.

10 Matèria molt explosiva que comunica el foc a la càrrega d’una arma. Glucòsids cristal·lins. 11 Que pateixen un trastorn cognitiu greu. Aquesta és com la Torre de Pisa, i mai no tira pel dret.

12 En un cert sentit, pànic. Relatiu a un arc, tal vegada del Pasqual. Comença a atacar allò que surt millor de preu.

13 Desplaçat. Esborrava les al·lusions als toros de lídia. Sol contradir tot allò que li posen al darrere. 14 La part posterior del bosc. Empata a l’Anoia. Si no és lletera hi deixa la pell.

VERTICALS 1 Servents. T’ho inventaràs partint del no-res. 2 Les formigues més relacionad­es amb la revolució industrial. Injecto alguna mena d’actitud, segurament optimista. 3 Conseqüènc­ies immediates dels xàfecs a la muntanya. Peça tèxtil que acompanyav­a l’espasa en unes obres literàries de gènere cavalleres­c. 4 Dos que foragiten el del mig. Aquestes senyores es dediquen a cuidar oques. Típica actitud del paleta dropo.

5 Sofre. El projectil més explosiu. Enformador que serveix per fer inscripcio­ns al linòleum. Gros i bru. 6 Remin enrere. Al nord de Tailàndia. Obeeix el que diu la moneda. 7 Parella. Dota anaeròbica­ment. Crida com un energúmen. 8 Foll. Sortir. En Buil quan perd el cap. 9 Sofre. Emprenyat. Copiada, com en el número clàssic del mirall que practiquen molts pallassos. 10 Camps plantats de sumacs. Aprimi de la punta el bastó del pastor que porta l’ovella més famosa de la història clonaciona­l.

11 Dea escapçada. Deliciós. Matar algú a la manera del món civilitzat. Canal video. 12 El prefix dels submarinis­tes, i no és pas sub! Martell gran que serveix per esberlar pedres. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Itri. La segona vèrtebra de la columna. Filòsof d’una prestigios­a escola grega. 14 Afegeixes. Esquers de peix. Es dirigí.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain