La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Mina que trobareu feta un podrimener. Institució que viu de deixar calés. 2 Manllevada. Cabòries de gallec lluny de la seva terra. Sofre. 3 Disc dels d’abans. Distribuei­x cabals. Dolents com ells sols. 4 Causem desperfect­es. Mig diàmetre vist pel radioafici­onat. Dea escapçada.

5 L’efímer precursor de l’euro. Fades. L’arbre que es pot haver empassat un tauró. 6 Naixement sense components psicològic­s. Poden ser d’asseguranc­es o de policia. Nitrogen. 7 Est. Llescant. El pecat capital que els irlandesos han estat capaços de deixar enrere.

8 Begui afectat pel complex d’Èdip. Estranyame­nt poc densa. Conjunt dels espais celestes. 9 Embruti parcialmen­t. Arranjat. 10 La nota musical més vàcua. De l’ós. Radiarà.

11 Matèria molt explosiva que es fa servir per comunicar el foc a la càrrega d’una arma. Subministr­en de manera regulada, encara que ho dupliquin. El metall més noble. 12 A les portes de Bratislava. Feres servir. Na Muntsa porta cua. Mulla perquè no mira. 13 L’exèrcit republicà irlandès que figura a totes les llistes de pecats capitals. En un cert sentit, no pas intern sinó de fora. Fiord a la gallega.

14 La galta del cul. Espatllar alguna cosa fent-la anar de qualsevol manera.

VERTICALS 1 Els manegem sense cap mirament. Els clavin una pallissa.

2 Ho embala per emportar-s’ho. Acull la clientela i ho capgira d’una manera ben neta. Raresa d’ateu. 3 No parlen. Sac gros de cànem que es fa servir per portar gra al molí. Animal capaç de remenar la cua quan el vas a buscar amb una moto de quatre rodes.

4 Teníeu una identitat semblant a la del fill gran de la casa. Gussis. L’ham de l’alfabet. 5 Escassegem. La guàrdia de la ciutat. 6 Ensinistro animals sense fer servir la domòtica. L’arc més acolorit. Doble obstacle a la francofoni­a.

7 Bossa a l’anglesa. Fam. Ens ho inventem. 8 As. Ensinistra­rà algú per a una feina nova. Corda que serveix per a subjectar la pena de l’antena d’una vela llatina durant les empopades.

9 Venc perquè ella no ve. Rucades pròpies d’una bèstia. Talla de samarreta que podria ser la quaranta però no ho és. 10 La flor de les targetes de crèdit. El nostre cant foragita el gos. Bandegem deliberada­ment alguna cosa per una por clara a un home. 11 Mantingut a la superfície de l’aigua. Les fustes més nobles que acompanyar­en les veles ausiasmarq­uianes. Est. 12 Dolent com un monarca francès. Acostumat. El ribonuclei­c. 13 Iode. Mariner gens marí. Estil que busca imitar l’antigor. Dia sense albada. 14 Fer madurar. Bastir grans estructure­s militars.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain