La Vanguardia

Educar en els valors

-

La vida de cadascú se sustenta en els valors, en aquells que de petits ens ensenyen que són importants. Treballo en una granja escola on fem educació emocional i una mare m’explica que li dóna diners a la seva filla de vuit anys cada vegada que fa els deures, com a recompensa. I si aprova el regal és més gran; una bicicleta, un ordinador, etcètera. La mare està preocupada perquè li espanten les reaccions de ràbia de la seva filla quan no aconseguei­x el que vol, diu que s’enfada de seguida i que no accepta el no.

Els nens són coherents, molt més que nosaltres, els adults. I quan ensenyo a la meva filla que qualsevol petit esforç o desig mereix una recompensa en forma de diners, ella ho aprèn... i t’ho reclamarà diligentme­nt cada vegada que te n’oblidis. Aprendrà el jo, jo (jo sempre primer i per sobre de tothom) i el ja! ja! (ho vull ja! no puc esperar), també li ensenyarem que no té cap obligació i basarà la seva infantesa a tenir, tenir i tenir, el valor que li donarà seguretat i sustentarà la seva vida quan sigui adulta. I creurà que si no té, no pot ser feliç, ja que ningú li està ensenyant a donar valor al ser; que l’important és l’esforç que es posa a fer els deures, que la recompensa és la mirada d’orgull de la mare quan les notes són bones, o que no hi ha millor benestar que el que et provoca ser amable i agraït amb els altres.

Tots donem valor al que de petits ens ensenyen que té valor, així que quan eduquem siguem conscients d’on l’estem posant, si en el ser o en el tenir. I recordeu que el que tens pot desaparèix­er en una crisi, juntament amb la teva felicitat, i el ser, la fortalesa interior, la responsabi­litat i la determinac­ió, si la tens, cap crisi te la podrà prendre, perquè les fabriques tu i per tant seran inesgotabl­es! CRISTINA GUTIÉRREZ LESTÓN Santa Maria de Palautorde­ra

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain