La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cuinant cigrons a la castellana. Expliquem històries.

2 Quan és lliure defuig el determinis­me vital. El vi més avorrit. Tonalitat. 3 Llepa la barra i després es la menja. Antiguitat­s vitals. Acumulació. 4 Incisió erosiva de l’aigua de pluja que remet a una cresta. Estrips. 5 Art no religiós. De qualitat satisfactò­ria. Frase que adoptem com a consigna. Maduresa paulina.

6 Remar enrere. No estar-ne podia significar no trobar-se gaire bé. Sofre. 7 Ha fet prou per tenir- hi dret. L’arbre més considerab­le.

8 M’ensumo que no tindré prou oxigen. Agitació d’as. Estri que trobaràs a la feina. 9 Sofre. Protecció protegida. L’agraí, però sense vocalitzar. A vosaltres. 10 Que no permet la diversitat. Coixos als esvorancs. 11 La part inferior del cossi. Tranquil·litzo les feres. Tele sense antena. 12 Relatiu a l’amor de qui t’ha parit. Dèieu que no mentre us anàveu submergint en les aigües tèrboles. 13 Principi d’identitat. Anar enllaçant les idees de manera kantiana. Ocell que

encara no ha sortit del niu. 14 Prohibicio­ns que no poden ser ni tan sols pronunciad­es. Retorn a un tipus més primitiu.

VERTICALS 1 Francès de regal. Els punts més alts en la cotització de les antigues dracmes. El senyor Smith s’ha oblidat de portar la muda. 2 Mirarien. Aquesta és de segona mà. 3 Predecesso­r peninsular. Qualsevol sal de l’àcid arsenós. A les portes de Bratislava. 4 Sol precedir totes les condicions. Faci més curta. Principi eruginós. 5 Ensinistro les bèsties per a la feina. Faràs la prova del mirall.

6 Nitrogen. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Coix no ho és, oi que no? Perjudico els amants de la cervesa. 7 Tira de cuir que forma part d’unes xurriaques. Ho oferirà de franc. Sodi social. 8 Corredors als quals Constantin­o Romero i els Manel han demanat que baixin de l’escenari. No pas après. 9 Cons anaeròbics. Confiança en el triomf digna de l’Alcoià. Tindrà una identitat noctàmbula, sobretot a Itàlia.

10 Sí provençal. Talla els arbres per fer minvar el bosc. Combinat pirata amb rom i suc de llimona. Mitja desena. 11 Instal·lar-se entre el brancam, allà on n’hi ha. Predecesso­ra peninsular a la Ribera. Animal mansoi. 12 En un tres i no res. Barregi. Facis com els núvols quan tot ho emblanquin­en. 13 Jornada ciclista. Treiem el pinyol. 14 Nois ben plantats, tal vegada uniformats. Reposar el cul.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain