La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Paret que separa dues masses de teixit. Cuina de peix que genera alguna conya.

2 Originària. La roba interior de la besàvia. 3 Té una certa vàlua, però no funciona. Ho cobreixi amb roba. Acabés a Terrae. 4 Aquesta no sap res. Arriba al món. És quan neva que tot deixa de funcionar. 5 El cèrvid més perseguit pels llobatons. Pelar. 6 Est. Asiàtics de Damasc. Poeta i cantor cortesà profession­al de l’època heroica grega. 7 Xifres que provoquen xardor en els tennistes. Vagarejar pel món. Vaig sense trobar el punt ge. 8 La feina. Transforma el ferro en un aliatge. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a.

9 La més trencadiss­a de l’alfabet. Armadillo en un tatuatge. La cabra més esvelta. 10 Apropament al preu de fàbrica. Faci una ratlla al terra en un territori grec. A. 11 Natura sense vocalista. Humit. Enverina, amarga.

12 Dallo, però no mossego. Substància cristal?lina constituen­t de l’oli de julivert. Els fitxers senars de l’arxiu.

13 Est. Xiscli com si estigués en un cementiri. Domiciliat a l’antiga, com en els pobles pirenencs. 14 Escull que sobresurt de la superfície marina i que no veu ni ell. Entitat moralment indiferent segons la filosofia del estoics.

VERTICALS 1 Aquestes són consistent­s com elles soles. Es fatiguen a casa d’un xinès. 2 Trepitjane­u, per dir-ho d’alguna manera. El causa la causa. Iode. 3 El músic que toca més tecles. Instrument de teclat que té tubs i manxes. 4 Medalla d’argent en la cursa gramatical. Licors dolços originaris de Bordeus que porten una xifra al nom. Agitació en el dol. 5 Passar de l’exterior a l’interior. Acabats d’arribar al món dels vius. Quasi és gol. 6 La divinitat que als Estats Units lluita per la droga. Emprenyat i quasi estirat. Gual sense entrada. 7 L’antagonist­a de la lletra B. Faraó que no venerava el déu sol dels egipcis. Quimera.

8 As. Ho omple tot d’aigua. Rosi però sense oxigen. Puny d’espasa.

9 La nota musical més vàcua. Veí de la lorenesa. Oasi sense sofre. 10 Més avall que cap altre. Torna a posar el plat precuinat al foc. 11 Arribava al món. Doll. A l’entrada de l’oficina.

12 Té un gen regirat. Precipitar volves i flocs, i flocs i volves. Cantonada per dins. 13 Plovisquei­g. Abandonar.

14 Afirma. Navegant que potser voldria ser astronauta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain