La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 T’estiraves de cara. Aquest no gasta gens en aftershave.

2 Hi posi poms. El teu al nord de Tonga. Prega. Acaba com comença.

3 La senyora. Fer la feina de sant Martí. Blava immensitat. 4 Vençuda. Antiga mesura de longitud, equivalent aproximada­ment a mig metre. Conec on és el sud-est. 5 Aquesta obeeix a la mateixa llei. Et donaves.

6 Una altra manera d’anomenar el sègol. Turó. Dos menys zero. 7 El palíndrom que va a escola. Triumvirat. Comença a emocionar-se. Ens cal per respirar. 8 Fòsfor. Pit de cosina. Aixafa un membre fins a destrossar­lo. 9 A vosaltres. Història terrorífic­a que somiem. El lloc on es munyen les vaques. 10 Fibres que s’obtenen de les plantes homònimes de les tiliàcies. Presos amb males arts i sense tenir-hi cap dret. 11 Excedida al transport públic. Xicota. 12 Diari de Badalona. Embrions que no són de mamífers. Xais degollats entre crits de queixa. 13 Marejat fins a la basca. Cobert de cirrus. La nota musical més vàcua. 14 Ho redifon per Twit- ter. Associada. Baixa temperatur­a típica del senyor Astaire.

VERTICALS 1 Varietats del quars susceptibl­es d’un gran poliment. Elevador. 2 Es mullen de rou. Viu sotmès al seu rei, davant del qual no gosa ni aixecar un dit. 3 Introducci­ons. L’instrument de vent que et parla de tu. 4 Rei sense corona. Decisions preses sense dissension­s de cap mena. La teva. 5 Sofre. Les masses enfervorid­es el veneren. Refredat que provoca moltes mucositats. Escaire. 6 Tros de carretera. Dial sense encapçalam­ent. De la província romana que remet a l’audàcia. 7 El sant patró dels comiats de soltera. La verdura dels que es dediquen a la compra-venda immobiliàr­ia. S’hi esforçaria. 8 Maneta. Forats grans de les bótes. Verd que no vocalitza.

9 La més vibrant de l’alfabet. Aixequi. Els posa a la llista. 10 Fem les armes en un torneig medieval. Ho humitejo tot de matinada, per mètodes naturals. 11 Art no religiós. Principi administra­tiu. Curts de vista, però no pas de gambals. Sense felicitat.

12 La beguda d’anada i tornada. Es diu dels sindicats de magnesi i calci. Res no és. 13 Al bell mig del cel. Els més rucs de totes les bases. Patró dels ormeigs de pesca, tal vegada a les coves d’Artà. 14 Rostres. Preguis. Principi sediciós.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain