La Vanguardia

Igualtat al sistema educatiu?

-

La llei catalana d’Educació a l’article 4 referent a l’accés al sistema educatiu diu: “Tothom té dret a accedir en condicions d’igualtat al sistema educatiu” (punt 1) i “El Govern (...) ha de garantir el dret a l’elecció de centre” (punt 2). Un cant al sol. Moltes famílies que estan fent la sol·licitud de preinscrip­ció per als seus fills entraran en un veritable joc d’atzar per assegurar el que la llei en teoria els garanteix, el dret a triar responsabl­ement el centre escolar que consideren més adequat per a l’educació dels fills.

L’origen del problema és la gran demanda concentrad­a en un reduït nombre d’escoles (concertade­s catòliques o públiques amb baixa taxa d’immigració). L’angoixa està assegurada, a cap pare o mare li agrada posar el futur dels fills en mans de la fortuna. L’Administra­ció ho podria arreglar? És evident que hi ha centres d’alta demanda on clarament es podrien augmentar les places obrint noves línies.

Diu la llei que tothom té dret a accedir en condicions d’igualtat al sistema educatiu. Doncs bé, l’Administra­ció estableix un criteri que sembla vulnerar aquesta premissa en sobrepuntu­ar els nens que són fills de pares exalumnes del centre. En massa casos aquests “fills de...” concorrera­n amb avantatge en aquest procés de preinscrip­ció i eludiran el temut sorteig. Si ens hi fixem, aquests “fills de” solen pertànyer a “famílies del municipi de tota la vida”. Els fills de famílies nouvingude­s al municipi patiran aquesta manca d’igualtat per raó de la procedènci­a dels seus pares. RAMON MANTÉ PRATS Mataró

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain