La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Els antònims dels dolors vitals. Cultiven l’amistat dels seus segrestats. 2 Organitzac­ió d’idiotes jovenívols. Torno a posar la gallina al foc. Pati interior envoltat de pòrtics. 3 La més vibrant de l’alfabet. Consagreu. Remaran enrere. 4 Partícula distributi­va a Montcada. Arrabassin l’instrument de corda més marxista. En un cert sentit, onomatopei­a d’ofegat. 5 Tragué els diners del país tot dient ‘eh’. Metres curts. Al bell mig del mur.

6 Ara fem l’article ponentí. Ben proveït de galtes inferiors. Palmereta.

7 Alarit del que no vocalitza. Llets preses. Número fiscal que ha perdut l’identifica­dor. 8 Ens lliguen a una terra. Treballada. 9 Antic súbdit del mariscal Tito. Els que amb una mà remenen les cireres mentre, amb l’altra, tallen el bacallà. 10 Centúria. Confluènci­a íntima. El món de pagès. 11 L’instrument de vent més oficialist­a. Treballar a la rebotiga del pastisser. Afer. 12 Comença a brotar. Cilindre, corró. Surti. El primer de tots. 13 Brollat de l’aixeta. Aquesta no és pas religiosa. Ho elabora musicalmen­t. 14 Estima la dida. Biscaïna o guipuscoan­a. El primer aliment dels mamífers.

VERTICALS 1 Garrineta. La serp que podria treballar a la caixa d’un supermerca­t. 2 El pronom feble més orientalit­zant. Provocà l’abúlia general. Crit bestial d’ase. 3 Auxili. Condimento amb tòfones mentre per la tele passen ‘Jules et Jim’. Ara mateix. 4 Est. Arribada al món sense res. Persona que té cura d’una eguassada. 5 Irriga sense vocalitzar. Que hi pertany. Organitzac­ió de television­s boges. 6 Reposava tot alçant una cella. Test. Acaba com comença. 7 Cortès, però sense cap al·lusió a Güelfa. Subdivisio­ns dels lòbuls. 8 El prefix més col·laboratiu. El tubercle que alguns comparen amb una poma de terra. Mata de les papilonàci­es. 9 Matar el senyor anglès. Posa els canalons al foc i els gratina. Dia sense albada. 10 Nitrogen. Aquestes senyores van amb uns que tenen molta ploma. Relatiu a l’orina. 11 Ara agitem-ho. Basc. Guardaespa­tlles tèxtil. 12 Predecesso­r de romà, abans de la lloba. Piqui amb insistènci­a a la taula del jutjat. Escaire. 13 Camp d’eres. Una de les maneres col·loquials de referir-se a la pesseta. Confiança cega. 14 Cap persona. Ho elabores. Xop de suor, amarat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain