La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho fa menys brusc apel·lant a les bones maneres. Rusc.

2 Aparelli, però sense cap voluntat reproducto­ra ni tan sols mamífera. Substància que s’assembla a la mica.

3 Arribats al món. Menorquí de la capital. Sol duplicar tot allò que li posen al darrere. 4 Han perdut una porteria de rugbi. Mena de cosins petits dels elefants, però de trompa tan discreta que gairebé sembla que no en tinguin. Cap de bestiar de llana d’entre un i dos anys, que es pot esquilar. 5 Amarar amb vi. Relativa a l’orina. 6 Descregude­s militants. Longitud de l’embarcació que mira al rellotge. Sofre. 7 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Aflaquits de manera quasi presidenci­alista. Sosté que no contamina gens acústicame­nt. 8 Dia agitat. Ratllats de manera felina. La part posterior del porc. 9 Ho construeix a tocar de l’anterior casa. Ho lubrifica.

10 L’instrument que els italians van deixar de tocar. Espavilat, ergo superviven­t. Esgarrapem amb força.

11 Bo. Lamenc com ell sol. La ciència més alegre, ni que sigui teòricamen­t. 12 Pronunciav­en coses. La flor més regalada per sant Jordi. Xavier Garcia. 13 Seient sense el romà del punt volat. Castraríem amb espasa.

14 Adobi la terra. Mesura tot caminant.

VERTICALS 1 És més o menys coneguda. Dels eixos. Bo. 2 Cadascun dels anions poliatòmic­s que contenen l’urani com a àtom central. Assenyalad­es al calendari. 3 Associació de militars tàmils. Inspector. Al final semblen idees. 4 Cobríem el cos de manera elegant. D’aquí es treu la sal comuna. 5 Dos terços de mig. Potets per escalfar la llet. El veí de l’estoniana. 6 Membrana de l’orella. Remaven enrere. Nitrogen.

7 Cotxe bolcat pels manifestan­ts. L’acció d’obrir les finestres que ferho tot més respirable. Volem el cap de l’Ifigènia. No és pas una mera cimera. 8 El motor de la poesia lírica (i de bona part del món). Vímet, també anomenat sarga. 9 Dir el nom del porc. L’aixeca sovint el vencedor i el bevedor. 10 Punt directe al joc del tennis. Claveu queixalada als ossos de les costelles. Ho coneix i per això no inverteix pas. 11 Muntar una estructura. Treballarà de valent en l’obra de Jesús Moncada. 12 És quan bec que perdo el cap. Decadència. Xopa i sense oxigen. Fumis sense deixar rastre de fum. 13 La veïna de Tunis i d’Algèria. Enganyes.

14 Composicio­ns líricomusi­cals. Eixut. Massa de silicats en estat de fusió, a altíssima temperatur­a.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain