La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Les parts de les teulades més susceptibl­es que algú les faci esclatar. Que es pot fer servir.

2 Lligo el bestiar. Estacions de servei al mig del desert. El metall més noble. 3 Ventositat apreciada pels anglesos. Planta herbàcia de flors grogues. Membre d’una lògia. 4 Relatius a les llenques de terra que separen les penínsules dels continents. Contrafort­s oposats a un arc. 5 Pren un caqui sense vocalitzar. Raresa d’ateu. El punt més alt, mik mik! L’Urpí perd el cap. 6 Augment. Cobri una fortuna per fer-li la permanent. El primer de tots. 7 Cafeïnes presents al te. Relativa a la regió coxal. 8 Que té forma de braços de molí. Li talla les puntes del rull. Missatge no pas religiós que deixem al Facebook quan ens agrada un apunt. 9 El primer de tots. Obre les finestres perquè hi passi l’aire. Sopo sense la primera de les dues rodes. Sobirà persa. 10 Cara. Artesà que fa atuells de cuina. 11 Així comença el crepuscle. Esclaus espartans no del tot pilotes. Olorarà sense vocalitzar. 12 Abaixi l’acolorimen­t. Riallera.

13 Principi rural. Frenin fins a la immobilita­t. Facin confiança. 14 Vista zenital. Introducto­ri.

VERTICALS 1 Vulpí que no vocalitza. Amagatall. Rostre que s’amaga quan surt la creu. 2 Derivades de l’oli. L’instrument que, en mans dels gats, provoca un guirigall. 3 Dilatats. Menestral que es dedicava a fer peces d’abric semblants al que ara en diríem tres quarts. Res no és. 4 Faç escapçada. Entortolli­garé el pèl de la nena que fa la primera comunió. Triftong de la tercera edat. 5 Principi fonamental considerat indiscutib­le. Partidari, un pèl eteri, del subministr­ament d’èter pertot. 6 Est. Xai degollat, quin mal! Sempre va per damunt del rei. Feliç com un oliu en bona terra. 7 Travessar les aigües amb una embarcació a la recerca d’una mica de sol en temps de boira. Passo arran. Ribes gens romàntique­s. 8 S’hi apunta. Patis interiors envoltats de pòrtics. 9 Ho fa servir a la manera americana. Els cereals que semblen més mil·lenaris. Estri a la feina. 10 Sol precedir totes les condicions. Pregui. Col·loco. Gros i bru. 11 Afecció respiratòr­ia intermiten­t. Salicilat de fenil. Al final, ho escalfo. 12 Comencem a bordar. El continent (dit) negre. L’aneguet més famós de la història dels contes.

13 En un cert sentit, tros de cordill amb què es lliguen les potes d’un animal per immobilitz­ar-lo. Adobi un camp apletant-hi les ovelles perquè hi deixin els seus excrements. 14 Que desgasta. Qui camina amb dificultat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain