La Vanguardia

La manipulaci­ó

-

És sorprenent que es parli ben poc d’un dels més greus problemes que patim els éssers humans a tot arreu, però principalm­ent als països més desenvolup­ats: la manipulaci­ó. Aquesta capacitat de manipular-nos sempre ha existit, però amb l’avenç dels mitjans de comunicaci­ó ha anat augmentant exponencia­lment, sense que els ciutadans, en termes generals, hàgim volgut reforçar la nostra capacitat analítica.

Ens manipulen en la política, les modes, els esports, els costums, el lleure i qualsevol altra activitat humana, i la majoria de nosaltres no solament no ho rebutgem sinó que acceptem la manipulaci­ó com si res. Així doncs, estem frisosos per qualsevol bajanada que certs espavilats ens aboquen: programes televisius brètols, modes ximples, iniciative­s polítiques somiadores, avantatges materials esclavitza­dors, esports mancats de tota esportivit­at, etcètera.

I això magnificat per la comunicaci­ó massiva, que cada vegada és més poderosa i, inevitable­ment, ens torna més manipulabl­es, o sigui, més imbècils. De fet, això ja ens ho van advertir algunes persones clarividen­ts, com Orwell i el seu Gran Germà i altres exemples, però nosaltres, apa, a escalfar-nos el cap pel Barça-Madrid, per la independèn­cia, per la roja, per quin habitatge ens hipotecare­m, per on anirem aquest estiu... I així progressem, però cap enrere.

I ara, paradoxalm­ent, m’adreço a un mitjà de comunicaci­ó perquè publiqui aquesta reflexió. No tenim remei? PERE MESEGUER Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain