La Vanguardia

El cas de les Glòries

-

L’urbanisme ha d’aprofitar les bones condicions que pugui tenir una ciutat tant geogràfiqu­es (per exemple, aigua) com situacions privilegia­des del teixit urbà i actuar-hi adequadame­nt. I és que certs llocs reclamen poten- ciar-los urbanístic­ament. Es tracta de situar-hi espais de gran valor urbà que tindrien un èxit assegurat en anar a favor del gaudi per part dels ciutadans.

L’esplèndida situació de Glòries n’és un cas clar perquè 1) és el centre geomètric de l’Eixample, 2) aviat serà el centre urbà i 3) és la intersecci­ó de tres grans avingudes. Malauradam­ent, s’hi ha previst urbanitzar un parc de 14 hectàrees que reclamaria situarlo en el sector però no en aquest punt.

S’han fet prevaldre receptes del camp ecologista que, aplicades en determinad­es situacions, equivalen a caure en el radicalism­e. No hi ha claredat d’idees perquè, a l’interior de les ciutats, la preeminènc­ia correspon als va- lors urbans i en segon lloc van els parcs, que són necessaris.

Així, Barcelona perd la magnífica oportunita­t de disposar de la gran plaça central de l’Eixample. Serà un gran fracàs de la ciutat i recorda (segle XIX) el rebuig del pla Cerdà, però que per sort Madrid el va imposar... JOSEP OLIVA I CASAS Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain