La Vanguardia

Casa Patxot

-

El dimarts 28 de juny van enderrocar la casa Patxot, del carrer del Bisbe Català del barri barceloní de Pedralbes. L’edifici,

magnífic però no catalogat, aixecat a la primera meitat de la dècada de 1930, va ser obra de l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, deixeble de Josep Puig i Cadafalch i d’Antoni Gaudí.

L’enorme casal i el seu esplèndid jardí foren un regal del mecenes de la cultura catalana Rafael Patxot i Jubert a l’única filla que aleshores li quedava viva, Concepció Patxot i Ravell, amb motiu del seu casament amb Manuel Carreras i Martí.

Feia anys que la casa estava tancada i des de l’any 2010 malvivia sota l’amenaça de la destrucció i posterior substituci­ó per una urbanitzac­ió de luxe. Finalment, l’espasa de Dàmocles li ha escapçat el fil de vida que mantenia i ha esborrat un record més. Ciutat d’atrafegats, desmemoria­ts i avaricioso­s.

Ja només queden dues construcci­ons impulsades per aquest mecenes i intel·lectual empordanès a la ciutat de Barcelona: la seva torre mirador al recinte de l’escola Betània Patmos, al peu de la muntanya de Sant Pere Màrtir, i la seva tomba al cementiri de Montjuïc. Adéu-siau.

XAVIER CIURANS I VINYETA

Santa Eulàlia de Ronçana

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain