La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 S’agenolli. Buscant exemplars de ‘El impostor’. 2 Ara no vibra. El peix que més prega. Planta herbàcia perenne de la família de les malvàcies. 3 Tremolo d’emoció. Que no deixa passar la llum ni amb un paquet de llanternes. Val regirat.

4 As. Defuncions que remeten a la literatura fantàstica. Presideix totes les confidènci­es de llit entre hipertenso­s.

5 Edat incompleta. Remada enrere entre espies. Estranya i assolellad­a.

6 Mancat d’energia o de caracter. Cilindre dur que serveix per fotre avall una porta. Res no és. 7 L’altar més actual. Assassinad­a a la manera del món lliure. Dues escales de pintor obertes.

8 Han perdut la porteria de rugbi. Arbustos amb flors oloroses que remeten al feminisme. Tenien una certa identitat. 9 Avancen pel camp de bàsquet amb posat electoral. Ara fa cent anys molts homes n’ensumaven. New York Times. 10 Est. Un dels principals constituen­ts del gas natural. Xopar-se com un mero. 11 Ullal llimat. L’habitant del llit que podria muntar una consultori­a. En un cert

sentit, ferir l’ocell perquè no aixequi el vol. 12 Facin el sòl d’una construcci­ó. Xopi la noia que frega amb un pal a la mà. Mitja desena victoriosa.

13 Ara fem l’article. Ratllant la roba. Satisfaci els seus deutes. 14 Higiènicam­ent saludables, elles. Aquests són caps d’escamot.

VERTICALS 1 Menjada de faves. Les habitants dels ruscos que conreen els apicultors. 2 Composició líricomusi­cal. Rampinyo. En aquell indret. 3 Al bell mig del cel. Tibar enfora la panxa, de pura plenitud vital. Apliqui roba a les barnilles del paraigua. Nitrogen.

4 L’ocell negre que va de tort. Beure d’aquesta manera significa no tocar el recipient amb els llavis. Televisió pública. 5 Triumvirat. Comencis. 6 Dia sense albada. Sol encapçalar totes les novel·les. La roba més fina de Badalona. 7 Reparteix el ranxo segons el protocol 2A. Carai, quina banya a les ulleres! La rebotiga del banc. 8 El membre de la nostra anatomia que nega. Blat de moro. Aquesta no té nas. 9 Est. Posi de costat dos documents. Digerim. Fòsfor. 10 Anella grossa que hom disposa a l’extrem d’una vela, d’una verga, etc., per tal que pugui córrer fàcilment al llarg d’un pal. Ens ho empesquem. Durant un temps aquesta sigla va indicar un dels símptomes de dopatge més habituals entre ciclistes.

11 Clor de pobre. Valorar. Equivocars­e vibrant. 12 Perseguit amb afany. Engega, comença. 13 Caure volves i flocs. Que succeeix un cop cada dotze mesos. La primera d’entre les últimes.

14 Trencarà una línia de continuïta­t. Col·loquis tota mena d’obstacles.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain