La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La serp que traginen molts motoristes. Ajuntar. Pot ser ribonuclei­c o un comentari.

2 Acumulacio­ns excessives de líquid en l’espai interstici­al. M’amorraré al mugró i n’extreuré el seu tresor.

3 La part superior de tots els reòstats. Torno a repartir fusells. Moviment de cama que nega. 4 Branca d’un cep o d’una parra. Presidí l’agonia de Crist. Centúria. 5 Fòsfor. Vaca tibetana. M’ho ensumaria.

6 Provocant que la gent reaccioni a còpia de cites. Banussos, les fustes més nobles. 7 Relatiu al món. L’aprimi de la punta. Ho elabora musicalmen­t. 8 L’univers sense l’afegitó poètic. Pot ser de grills o a pressió. Habitual. 9 Proveïdes d’agafadors. El faig fora de la banda sonora. 10 La massa pètria que encapçala la gastronomi­a mundial des de Girona. Dirigir l’esguard amb intenció. Pinces que et fan fora del pis.

11 Comença a enllaunar les coses. Digerim. Estacions de servei al bell mig de tots els deserts. 12 Aïlli un múscul. Els tallin els pebrots. Boa escapçada. 13 Acaba com comença. La part del cotxe més relacionad­a amb la cuina nadalenca. Capar. Res no és. 14 Conjunt de polls que surten dels ous covats per una lloca. S’esbargeixi.

VERTICALS 1 Susceptibl­e de ser comprès clarament. Precedeix la societat donostiarr­a més apreciada als camps de futbol. 2 Construcci­ó intel·lectual que genera projectes. Cançons que fan adormir els infants. Escaire.

3 Intel·lectuals versats en una matèria. Alloco. 4 L’arbre dels practicant­s del ioga. Aquesta fa les coses a poc a poc, ronsejant. En un cert sentit, és necessari. 5 Òrgans capaços de dreçar-se. Acompanya el pam amb la seva fumejant presència. 6 Ho fan servir. L’aplaudeix i el victoreja. En un cert sentit, denominaci­ó d’origen.

7 Nitrogen septentrio­nal. No pas accentuat. Acceptis una herència. Amor viu. 8 Anar a pixar ens deixa sense pa. De tan alta no hi surt tota. Zona inhabitada i poc fèrtil. 9 Faig servir la clepsa per raonar. El nivell inferior al de la corxera. Nàpia.

10 Cultius. Plovisquej­o com un núvol melancòlic. 11 En Capone. Propens a la ira. La via excrementí­cia. 12 Ho entendré i me’n faré el càrrec. Carns retallades. Raresa d’ateu. 13 El pecat capital que va portar de corcolls els irlandesos durant molt de temps. Increment persistent dels preus de les mercaderie­s i dels serveis. Centúria. 14 Divorcia. Imperial.

 ??  ?? Núm 9417
Núm 9417

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain