La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Nom que rebien els catalans de la Ribera de l’Ebre. Encoratges a celebrar la castanyada.

2 Al final, t’ho prometo. La resen perquè arribi a Déu (i a deu). Les Nacions Unides. 3 Contar històries. Tracti les plantes. 4 Suri com una boia. Precedeixe­n els baixos (o els van al darrere). Els més rics de la baralla. 5 Pentina el terra per netjar-lo. Valoris. 6 Ara fem l’article. L’univers sense l’afegitó poètic. Amagat. Mamo sense ajuntar els llavis en cap moment. 7 La zona oculta del tribunal. Cosins del búfal indi que viuen en captiveri des de l’antigor. Sofre.

8 Envio una carta a algú. Moviment defensiu del rei. 9 As. Tingué coneixemen­t. Presideix el Priorat i ha presidit Mèxic durant dècades. Polo sense la més esvelta. 10 Fet fora a punta de pistola. Alegro les carns de l’estança. Preguis. 11 En surten il·leses tot i que perden el cap. La mar veïna del mar Negre. En un tres i no res. 12 Han perdut la porteria de rugbi. Plaer, diversió i el primer jutge del cas Millet, als antípodes de

Speedy González. Embellir. 13 La xifra que porta clofolla. Pensaments de quiés al al luna. El primerangl­ès.

14 Tira estreta feta al cap d’una peça de roba. Donar consistènc­ia.

VERTICALS 1 Assenyalar­en el càstig per una falta. Ésser mitològic concebut per fer de columna. 2 Posar nerviós algú amb un excés d’informació sobre el que ha de passar en el circ quan actuï l’home bala. Expressió de sorpresa. 3 La seva lídia ha estat prohibida. En van sortir il·leses, però després van perdre el cap. Principi d’urticària. 4 Cruïlla. Cerimònia. Assassines vegetarian­es. Est.

5 La consonant sobre la qual se sustenta una antena. Matèria explosiva molt sensible que es fa servir per fer esclatar una càrrega major. Cort de porcs. 6 Que serveix de suport. Rebut. El cor en l’obra de Ramon Llull.

7 Sense violència. El de Flaubert va seduir prou Julian Barnes per fer-li escriure una novel·la. Cobra de més a Punta Cana. 8 L’arma antivampír­ica més apreciada pels catalans rebels. Vacant. 9 El forat més brut. Abundant. A aquest parc no s’hi poden introduir aliments. 10 Fanal que no fa res. Voli sense motor per damuntd els nsostres capa. Col·loco.

11 I o de. Fe rum.Ass is tira miss a.Sof re. 12 Roba que fa aigües. Les cantants de tessitura més aguda, no necessària­ment mafioses. 13 Ho adorna amb flors. Llit de mariner proolímpic. Es dirigí. 14 Helvètics molt dolços. El ganivet per buscar perles.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain