La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Hàbits pernicioso­s que tots tenim. D’una manera que mostra clarament la seva aptitud.

2 Acumulacio­ns excessives de líquids a l’espai interstici­al. Navegareu per l’oceanograf­ia del tedi. 3 Un valencià dalt del cotxe. Principis vitals de l’organisme, segons els grecs. Paret gruixuda que remet a Pink Floyd.

4 Aquesta cosa. Pesta. El primer de tots. 5 Símbol de triomf. Marcat amb petites incisions. Assenyalar amb el dit. 6 Mira pel forat del pany. Munió de rodes. Diu que ha perdut el cap.

7 Transpira. Arribà al món. Gruixut, mancat de finor. 8 Dit literàriam­ent dle vent que té una certa periodicit­at, sobretot en elm ón universita­ri. Reialmes de mahometans. 9 Coalició Canària en acció. Retret. Esgarrapar.

10 Os. La cabra més esvelta. Ha quedat mig calba, després de perdre el gos. 11 Escaire. Un dels trets distintius dels vampirs. En un cert sentit, zona. Iode. 12 Escolliu. Acostumade­s. 13 Monarca. Es posin el dit a la boca, hi apliquin els llavis i tinguin una regressió infantil. Introdueix­es informació sobre la NBA. 14 Dificultar el pas. S’arromanga, s’arregussa.

VERTICALS 1 Li deies el nom del porc. Acoloreixo una cosa amb molt d’oxigen. 2 S’ho empesqui. Escandinau­s experts en fer l’orni. Pebrot que no provoca gasos. 3 La més trencadiss­a de l’alfabet. Mullat de la punta dels cabells a la punta del peu. Fugida d’escena. 4 Venci i aconseguei­xi que tothom faci el que jo vull. El més simple dels hidrocarbu­rs. En un tres i no res. 5 Passen sense fer cap pas. Fatiga de dir que no. Li doblega el genoll en baixar del Rolls Royce. 6 Dalla les espigues amb els ulls tancats. Expressió amorosa que Woody Allen dedicava a na Farrow abans del traumàtic trencament. Predecesso­r de brau. 7 Acaba com comença. Vagi més enllà. El reialme dels musulmans. 8 La fruita de la perdició humana, per més golden que la pintin. Rovella. Carretera.

9 Entortolli­gades com les cues de les nenes quan feien la primera comunió. Tallant la gespa. 10 Estreny un nus. Pells de xai adobades. Res no és.

11 Capa, sobretot quan és de pintura. La regió que va de la dorsal a la sacra. Branco com un arbre. 12 Inhabitat. Les de les façanes determinen la contribuci­ó urbana que paguen els edificis. 13 Prova d’hivern blanca. En un cert sentit, petit reicipient metàl·lic que serveix per a recollir la pasta que el rodet va fent i posar-la als cabassos anomenats cofins. Tens una identitat.

14 Onomatopei­a que imita el so d’una trompeta. Residu que es treu d’allà on era adherit.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain