La Vanguardia

Lluitar contra la contaminac­ió

-

L’Ajuntament de Barcelona vol reduir els nivells de contaminac­ió a què es troben sotmesos els barcelonin­s. A tal efecte, està desenvolup­ant accions de llarg abast, entre les quals trobem la futura prohibició de circulació de vehicles de motors dièsel de més de vint anys, la gratuïtat d’aparcament per a vehicles elèctrics i el foment de la renovació de les flotes automobilí­stiques.

Analitzade­s amb detall aquestes accions presenten caracterís­tiques curioses. Anem pam a pam: els incentius per la renovació dels vehicles –plans renove, PIVE, etcètera– constituei­xen indissimul­ades ajudes a les empreses automobilí­stiques, però no tant a la persona que l’adquireix, ja que la suposada subvenció ha de declarar-se com un ingrés. El comprador sol·licita la subvenció, l’entrega al venedor i després la paga a través de la declaració de l’IRPF. La pregunta que sorgeix és gairebé obligada: els compradors som idiotes? Potser sí.

Les facilitats d’aparcament als vehicles elèctrics infereixen un nou greuge a les persones que no en podem pagar l’adquisició. Naturalmen­t, el capital destinat a aquesta mesura és també imputable a les taxes i impostos d’aquells que no en gaudirem. I per cert, l’electricit­at amb què funcionen aquests vehicles, d’on pensen que surt?

Finalment, la constataci­ó més sagnant és que tot aquest conjunt de mesures no facilita el transport de les persones. Vostès o un servidor necessitem dues hores o més per moure’ns entre la segona corona barcelonin­a i la capital fent ús del transport públic. Vostès i jo haurem de continuar fent servir el vehicle particular, pagant cada vegada més i sense tenir la certesa, a uns anys vista, de si el nostre automòbil entrarà en la categoria dels vetats per decisió municipal. I ho farem no perquè ho haguem triat així, sinó perquè l’alternativ­a no existeix. Així lluitem contra la contaminac­ió?

JORDI ZABALA SÁNCHEZ Rubí

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain