La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Feu plecs petits a la roba. Corredor que és admirat pels seus registres. 2 Era el trentè i va perdre el cap (i la fe). Aborigen. Ribes gens romàntique­s. 3 Elevat com ell sol. Escull, roca que surt a flor d’aigua com un petit illot. Pareixen els corders. 4 Del primer període de l’Edat de Pedra. Elaboràrem.

5 El símbol del segon. De tan alt no hi surt pas tot. El deixi ben mullat. Pua llarga de ferro que a les antigues màquines del tèxtil separava l’estam de la liana. 6 Tingué un lloc per clavar un cop de cap. Doble ordenada de l’òrbita de la Terra que passa pel focus que ocupa el Sol. Sofre. 7 Ideal somiat inabastabl­e que, tanmateix, ens mou. Navegada per l’oceanograf­ia del tedi. 8 El reialme dels musulmans. Remena el cul. Coix al barranc més sec. 9 En un tres i no res. Les de Lulú van fer molt de renou, en mans d’Almudena Grandes. L’Ada ben agitada. Tonalitat. 10 Semestral. Senzill. 11 L’altar més actual, d’anada i tornada. Brusca i costeruda com una pujada al

Tourmalet. L’embarcació més mirada pels italians. 12 Mena de taló. Mancats de finor. 13 Amèrica sense l’alemanya. Navegada d’una manera determinad­a. Facis confiança.

14 Soprano. Inflada, augmentada de volum.

VERTICALS 1 Factura o monjo. Joc de persecucio­ns que agrada molt les cuineres. Fa caure el monjo més prominent. 2 Passats a un segon terme. Cridi com un energúmen. 3 Suborno algú a còpia de pa amb tomàquet. Fer donar tombs enlaire, també escrit voleiar. Fòsfor. 4 Cant que foragita el gos. Aplicació de llengua que més aviat es fa des del servilisme. Tripulació de mariners que canten rock dalt d’un vaixell. 5 El punt màxim, sobretot si a Moscou aconseguei­xen veure algun partit de Champions. Faré la feina dels magnets. 6 Iode. Pit mig tapat. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Deixats per morts a les xarxes socials. 7 Ajunti. Fer servir. Mamem sense ajuntar els llavis.

8 Una de les addiccions més esteses. Senyors anglesos. 9 Tal barreja. Peix dels perciforme­s. Xop després de cansar-se molt. 10 Típica actitud del paleta dropo. Armes de titellaire. La nansa interior per on entra el peix a les xarxes. El primer de tots.

11 Caprici que ens permetem de tant en tant. Metre curt. Tres d’un telefotògr­af. 12 Est. Arrabassad­a musicalmen­t. Obeïa. 13 Escolliu. Fàrmac que neutralitz­a l’acidesa per acció química. 14 En un cert sentit, té vida onírica. Ranura en forma de trau.

 ??  ?? Núm 9450
Núm 9450

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain