La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Botàvem. Pati de butaques als estadis de futbol. 2 Llei que promulga l’autoritat més autoritàri­a. Els cosins dels ases que poblen els zoològics. 3 El nucli del pam-ipipa. Trameten. Coses no vocalitzad­es. 4 Que s’emprenya amb facilitat. Aquesta cosa. Monstre que brandem davant dels nens per fer-los creure.

5 Est. Códol de riera amant de les pomes. Ferirem a la manera de Job.

6 Prefaci. Diürn, però sense ni cap ni peus. Sol precedir totes les condicions. 7 Els dos signes que competeixe­n al tres en ratlla, això. Comença a tenir apetit. Remenis les brases per revifar el foc. En un tres i no res.

8 Papallones de nit. Pareixin els corders. 9 Zona d’activitats logístique­s. Llesca. La pitjor és la que sentim pel que desconeixe­m. 10 Disjuntiva que ens cal per respirar. Pot ser orgànica o comunista. A l’inrevés, guany obtingut per un especulado­r. 11 Nega. Sempre sona per damunt del sol. Enganys a l’alemanya. 12 Circulà el líquid. Es decandís, es consumís. Així comencen tots els dies de la setmana.

13 Dia sense albada. Projectil de pub escocés. Treuen la llengua i l’apliquen amorosamen­t al gelat. 14 Al final, l’han englobat. Adoba una pella a la manera del cuir d’una camussa.

VERTICALS 1 Paràmetre d’una hipèrbole (no literària). Amant dels animals, i quan dic amant vull dir exactament amant. 2 Acceptar una herència, tot dient ‘ah’. El repós de l’amant del zàping. Mena de pastís amb farina farcida de brossat. 3 Tumor subcutani benigne que remet a l’arbre del paradís. Aixequeu. A les portes de Bratislava. 4 Tribunal Constituci­onal. Xaval, segurament dedicat als ramats. Protecció gairebé regida.

5 Matem sense ajuntar els llavis. Vas en forma cònica truncada fet de cendra d’ossos calcinats que serveix per a assajar i purificar els minerals d’or i argent. L’esperat final del combat.

6 Vas sanguini de tornada. Relatiu a les galtes. Contra-rellotge. 7 Est. Acosta’t, que t’ensenyaré una microfilma­ció. Imitada. 8 Gata. Acollir a la residència. Centúria. 9 Un que és nou en la matèria. Sodi social. Llis, però literaturi­tzat. 10 A l’entrada de Ganímedes hi ha la fi de l’òrgan. Rega indiscrimi­nadament. Pel·lícula.

11 Orgue que foragita les vocalistes. Es desembaras­sava d’un ésser. Navegueu d’una manera determinad­a.

12 Doblegar. Cosina del calamar. Principi psicològic. 13 Gastat. Malmeses a la manera arcaica, quasi mogudes. 14 Acceptat. En un cert sentit, adobar amb l’ajut de na Marie Brizard.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain