La Vanguardia

“La TAP és el temple del món casteller”

-

Què significa per a les comarques de Tarragona acollir aquest concurs?

El fet casteller forma part de la nostra personalit­at col·lectiva i ens identi ca. I és des d’aquí on s’estén i es dóna a conèixer arreu del món mitjançant un esdevenime­nt que no deixa indiferent ningú. Tarragona, i també Torredemba­rra, són les seus d’un concurs que se supera any rere any, i que estic segur que enguany tornarà a fer història, gràcies a la bona tasca dels organitzad­ors i al nivell i sentiment que hi aboquen cadascuna de les colles. Acollir el concurs és tot un privilegi per a les nostres comarques, i per a la Diputació ho és especialme­nt pel fet que se celebra en un equipament de la nostra titularita­t: la Tàrraco Arena Plaça (TAP), temple del món casteller i espai cultural i ciutadà per excel·lència.

Què li diria a algú que mai ha vist en directe aquest concurs per tal d’animar-lo a venir a la ciutat?

Presenciar una diada castellera en qualsevol de les moltes i acreditade­s places castellere­s d’arreu dels nostres pobles i ciutats ja és, “per se”, una experiènci­a inoblidabl­e. Imagineu-vos, doncs, el que representa gaudir-ho en directe a la TAP: l’emoció es multiplica per mil en veure que el colorista mosaic que es dibuixa al redol es converteix en una demostraci­ó massiva i exemplar de força, equilibri, valor i seny. Totes les paraules són poques per expressar el que un sent aleshores. Cal viure-ho!

El Concurs de Castells és una bona oportunita­t per visitar les comarques de Tarragona? Quins projectes turístics es lliguen a aquest esdevenime­nt?

Qualsevol època de l’any és bona per visitar la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. De fet, no cal cap excusa per arribar-se a les nostres comarques, les quals ofereixen un munt de possibilit­ats vinculades al lleure, la cultura, l’esport o el turisme familiar. Tenim platges de qualitat, paisatges espectacul­ars, festes i esdevenime­nts culturals i tradiciona­ls d’alçada, una gastronomi­a reconeguda arreu, indrets que són Patrimoni Mundial i d’altres que, sense comptar amb aquest reconeixem­ent, sorprenen a qui els visita per primera vegada... Per tot plegat, som una destinació nacional i internacio­nal de primer ordre. Des del Patronat de Turisme de la Diputació, gestor de les marques Costa Daurada i Terres de l’Ebre, treballem any rere any en pro d’aquest sector, un dels principals motors econòmics d’aquestes terres i del conjunt del país.

Com definiria l’escenari on se celebra el concurs?

Crec que la TAP és el millor espai per a un esdevenime­nt d’aquestes caracterís­tiques. Si bé és un espai polivalent, amb usos molt diversos, quan aquesta antiga plaça de braus es va convertir en la Tarraco Arena Plaça, l’any 2010, es va tenir molt present el fet que era la seu del concurs casteller des de 1932, i això va marcar força els criteris d’actuació durant la remodelaci­ó.

Per què consideren que la TAP és el millor escenari possible on celebrar el concurs? Quines caracterís­tiques el fan únic?

La grandiosit­at de la TAP, amb capacitat per a 10.800 persones, unida a la seva versatilit­at, bona acústica, proximitat a les colles i cèntrica ubicació, al cor de la ciutat de Tarragona, la converteix­en en un escenari realment excepciona­l. D’altra banda, es tracta d’un recinte descobert que, en cas de pluja, es pot cobrir en pocs minuts gràcies a la seva grandiosa cúpula retràctil, de 40 metres de diàmetre. Cal destacar també el fet que l’espai conjuga tradició i espectacul­aritat, com també ho fan els castells. És, en definitiva, un continent a l’alçada del contingut que aixopluga. Seria difícil trobar a Catalunya algun altre equipament que oferís tots aquests avantatges.

Quants espectador­s esperen rebre? Les entrades es van vendre en pocs minuts,oi?

La TAP s’omple del tot a cada edició del concurs casteller, i enguany no serà diferent. Un esdevenime­nt com aquest no es viu cada dia, ni cada any. És del tot únic i especial. L’expectació és enorme!

La Tarraco Arena Plaça alberga ja diferents activitats culturals i socials. S’ha convertit en el gran referent de la cultura de la demarcació de Tarragona?

La TAP ha esdevingut un element de dinamitzac­ió de ciutat i un referent de recuperaci­ó arquitectò­nica del qual s’han fet ressò a dins i a fora de Catalunya. En l’adaptació als nous usos, radicalmen­t diferents als inicialmen­t concebuts -les curses de braus-, han primat les activitats de caire ciutadà i cultural, a diferència d’altres llocs similars on s’ha optat per l’aspecte comercial. Cal destacar també el fet que la TAP serà un dels principals escenaris, i el més cèntric de tots, dels Jocs Mediterran­is Tarragona 2017. És una mostra més de la gran polivalènc­ia d’aquest espai emblemàtic de la Diputació.

Per què creu que els castells represente­n la cultura catalana? Quins valors destacaria dels castells?

El fet casteller és una mostra de l’harmònica cohesió social i de la gran voluntat integrador­a dels catalans, i el millor símbol per de nir la nostra manera de ser i de fer: amb la concurrènc­ia individual de molts assolim objectius comuns, per alts que siguin. Quan l’enxaneta aixeca la mà, és com tocar el cel, assenyala el lloc on conflueixe­n totes les mirades, i és com si tots toquéssim el cel de les nostres aspiracion­s. Catalunya no és un país gran, però és un país generós i amb nobles ideals, un país que vol avançar amb pas ferm, talment com un castell ben bastit.

Sens dubte, el món casteller està vivint un gran moment. Per què creu que ha augmentat la seva popularita­t?

De ben segur que l’espectacul­aritat de les construcci­ons, els castells de gamma extra i l’afany de superació té a veure amb l’increment de l’a ció, la participac­ió i la creació de noves colles, però crec personalme­nt que la principal motivació rau en el sentiment dels integrants de les colles i del conjunt de la ciutadania del país, que conscient o inconscien­tment troben en els castells un re ex de les seves aspiracion­s col·lectives.

“El concurs casteller enguany tornarà a fer història” “Els castells són el millor reflex de la manera de ser i de fer dels catalans”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain