La Vanguardia

Deures escolars

-

No anem bé en el tema dels deures escolars. Fa ben poc, i encara ara hi ha mestres i famílies que ho defensen, les millors escoles eren les que posaven més deures, perquè “tenien més nivell”. Ara, ens hem passat a l’altra banda: en nom del temps lliure del nen, no n’hi ha d’haver cap, de deure, i, enmig d’un vent de renovació pedagògica, que ja tocava, molts pares i mares s’han llançat a defensar una escola sense deures amb el mateix convencime­nt que posaven els seus predecesso­rs quan exigien que els nens tinguessin deures cada dia, cada cap de setmana i, sobretot, per vacances. Segons articles apareguts als diaris, alguns pares han amenaçat, fins i tot, amb una espècie de desobedièn­cia escolar impulsada per ells mateixos consistent en el fet que els nens no facin els deures de cap de setmana.

Posem les coses al seu lloc: l’excés de deures no és bo, ara bé, reduir el que els nostres infants no tinguin temps per jugar o vagin estressats al fet de tenir tenir-ne és, al meu parer, voler simplifica­r i, com succeeix habitualme­nt, fer recaure sobre l’escola la responsabi­litat d’una qüestió tan complexa com és la situació sòcio-laboral-familiar.

Esclar que cal un debat sobre educació entre escola i família, però no oblidem, com a pares, i abans de llançar-nos a innovar pel dret, que al nostre costat, compartint l’educació dels nostres infants, tenim uns mestres que són profession­als de l’ensenyamen­t amb coneixemen­ts, eines i criteri per saber portar –i explicar-nos– adequadame­nt els reptes educatius que se’ns plantegen a cada moment.

No ens esverem, doncs, pensem que els adults d’avui dia hem tingut deures o no (més aviat sí), i tots hem sobreviscu­t. Parlem amb calma, analitzant bé la situació per arribar a les conclusion­s més beneficios­es possibles per als nostres fills i, sobretot, que no se’ns acudeixi estimular-los a desobeir els seus mestres. M. ROSA CAMPS MORALES Torrelles

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain