La Vanguardia

El fracàs de l’euro

- TOMÀS NAVARRO Barcelona

Que el projecte europeu està avui en hores baixes es va evidenciar en els resultats del referèndum del Brexit o en l’ascens que experiment­en avui arreu d’Europa partits que posen en qüestió la seva continuïta­t.

És clar que hi ha molta gent que percep que en aquest projecte europeu, percebut com a escassamen­t democràtic i tecnocràti­c, alguns hi surten guanyant o perdent més que altres. Entre aquests darrers, els països de la perifèria i unes classes treballado­res i populars que ja han estat prou castigades per la gestió que s’ha fet d’una crisi que ells no han provocat.

La Unió Europea ja va néixer amb uns vicis estructura­ls, entre els quals l’error que va suposar avalar un tractat com el de Maastricht, que ha estat una forma subtil d’imposar el neoliberal­isme obligatori a la zona euro i una moneda única construïda en favor dels interessos d’Alemanya, que avui s’han evidenciat en la mala gestió que s’ha fet de la crisi. A això cal afegir-hi els recels que desperta la posició hegemònica d’Alemanya o el seguidisme envers els interessos de la política dels Estats Units, com s’ha pogut veure en l’opac i lesiu tractat del TTIP (Tractat Transatlàn­tic de Comerç i Inversions) o en l’intervenci­onisme equivocat que s’ha dut a terme a l’Orient Mitjà.

Pretendre desqualifi­car sense més com a “populistes” tots aquells que avui rebutgen la UE, sense prendre’s la molèstia d’examinar-ne les causes, em sembla excessivam­ent simplista.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain