La Vanguardia

El futur de Cuba

-

La mort de Fidel Castro ha generat debats i opinions diverses sobre la seva figura política. Ningú nega la seva importànci­a històrica. No obstant, hi ha qui el qualifica de dictador, hi ha qui el considera un revolucion­ari. Hi ha cubans que el veneren per la seva lluita contra la pobresa, hi ha cubans que l’odien i que van decidir exiliar-se a altres indrets del món. Segurament tots tenen raó.

Les reformes que va implementa­r Castro a partir de la seva arribada al poder l’any 1959 van permetre l’accés a l’educació i a la sanitat a tota la població i la disminució de les diferèncie­s entre rics i pobres. Encara avui el sistema sanitari cubà és reconegut a nivell internacio­nal, així com la seva taxa d’alfabetitz­ació. En canvi, el govern de Castro també ha significat la manca de llibertat d’expressió i de democràcia.

El futur de Cuba després de la mort de Castro és una incògnita. Desitjo, evidentmen­t, que Cuba es converteix­i en una democràcia amb llibertat d’expressió i accés a la informació. Però en un país com el nostre, on tot just s’ha fet un recapte d’aliments, també faríem bé si utilitzéss­im la llibertat que tant valorem per reclamar que aquí les desigualta­ts han de deixar d’eixamplar-se i que l’accés a l’educació i a la sanitat són drets essencials que cal garantir a tots els ciutadans.

MARISOL GEGÚNDEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain