La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Reconstrui­rà. Cridarà com un foll al bell mig del desert. 2 Qui n’està tocat no hi toca. El futur sempre ho és, perquè res no ens pot assegurar l’esdevenido­r. El nucli central de tots els projectes.

3 Al bell mig del cel. Llaminer com ell sol. Xiscla amb veu de falset al bell mig del míting de Lula. 4 Habitual. Bacteris amb forma de bastó. Nitrogen. 5 Pot ser de rellotge o d’estendre. Beguda que s’obté de la cocció de l’arrel d’arítjol. 6 Ratllar la roba del ferroviari. Ens lliguem el corbatí. Ermites gens romàntique­s.

7 Amèrica sense la simpàtica alemanya. L’anagrama agitem i la raó de la tele obtindrem. La unitat de superfície que deixa pitjor gust de boca. 8 Que obeeix a la mateixa llei. Ho empraràs a la manera de Trump.

9 Mig centenar ben rectes. Escoles franceses. S’estiren per descansar. 10 L’hidrocarbu­r palindròmi­c. El conjunt d’elements que componen l’esquelet. Dies sense final.

11 Troiques, tríades o triumvirat­s. El parlen els pobles indígenes del

centre de Xile. Gros i bru. 12 Encís més filosòfic que no pas filosofal. Un milió de bilions. 13 Dit de l’ocell que encara no ha sortit del niu. Ens esfumem o ho fem desaparèix­er. Principi actiu. 14 Faci dissoldre gas carbònic en un líquid. Enganyi.

VERTICALS 1 Aneu a parar al pati on tothom sega la gespa. Xicot. Nega haver vocalitzat a l’hora de pronunciar una oenagé. 2 Ara fem l’article. Llards. Vomitava quan li tocava la grossa. 3 Embarcació menor per a ús exclusiu de l’almirall. Triglicèri­ds invocats pels amants de la tauromàqui­a. 4 As. Semblant al llorer. Cromàticam­ent gens extrem.

5 Barra petita de metall fos, no treballat. Criatura a qui engeguem amb la frase ‘vés i que et moqui la iaia’. El punt de màxim plaer sexual.

6 Assemblea Nacional de Palmípedes. Les cosines esllomades dels camells. Neix sense incògnites, tal com devia fer Neymar. 7 Co. Són de segona mà. 8 Amaga don Camilo José. Fer més esmolat. Vot anaeròbic.

9 Ho oloro sense oxigen. Captures preses com qui pilota avions. Posar al calendari. 10 Deixaré per mort. S’estiraria. 11 Un miler. Aprimarà els barrots de la cel·la. Compost aromàtic emprat com a dissolvent i en la fabricació de resines. 12 Petit canvi d’última hora. De la cua. Iode.

13 Al final, és l’arrel. Peça d’abric. En un cert sentit, el més tímid dels animals de llana entre els que saben anglès. 14 Cobraré més del compte. Activitat comercial.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain