La Vanguardia

PASATIEMPO­S

- ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Passeig humit per antonomàsi­a. Nodrim. 2 Prego per un joier argentí. Fins i tot amb hac intercalad­a. Llet sòlida. 3 Res no és. S’endiumengi. Lligarien. 4 Copet a la porta per veure si hi sou. Escriguin els noms de tothom l’un sota de l’altre. Acaba com comença.

5 Senyor. Que s’infereix. Margaret Mead quan perdia el cap. 6 Mitja calça de cuir que cobreix la cama des de sota el genoll fins al peu, cordada ordinàriam­ent per la banda de fora. Els convido a participar. 7 Faci anar el magí. Repeteixi. Iridi. 8 Al final, brunz. Comença a posar cafeïna al batiscaf. Peu compost d’una síl·laba breu i una de llarga. 9 Gros i bru. Treu diners del país. Entitat de crèdit. 10 Foll. Apressades. El primer de tots. 11 Sol precedir totes les condicions. Tripulació d’un vaixell. Animeu les parelles abandonade­s (pels senars). Quasi va de tort. 12 Aplego riqueses als hipòdroms italians. Barrina grossa. 13 Fugí del paradís per fer declaracio­ns. Torxes que sempre van endavant. Aquesta carn no és pas de gos. 14 Soca grossa i seca destinada a ser cremada. Mirat pel forat del pany.

VERTICALS 1 Difunts. T’hi enfilis. Ermites gens llegendàri­es. 2 Armadura verda. Esgarrapen d’una manera molt animal. S’instal·lava entre el brancatge. 3 Les begudes dels pirates. Els equips titulars de qualsevol lliga. Cabriolé. 4 Iode. Aquests serveixen segur. Llançada a l’aigua per primera vegada. 5 Estadis sense es ni is. Societat no religiosa. Abeuradors. 6 Aventura amorosa a la romana. Lloa la gent perquè no surti de la cleda. Sofre. 7 Molt honorable. Que produeix llana. Agitem l’ala. 8 Pot ser de mesura o d’acció. Recòndit.

9 Assenyali amb el dit el seu cosí. Sortim. Un valencià al cotxe. 10 Mitja desena. Els deixarà per morts. Portades. 11 Va presidir l’agonia del fundador del cristianis­me. Núvol baix, fosc i uniforme, amb vores esquinçade­s, del qual sol caure pluja o neu. Raspeu les vocalistes. 12 Corren com folles perseguide­s pels llobatons. Sigui suficient rememorar la Bastilla per no repetir-ne la presa. Iode. 13 L’hidrocarbu­r de Spielberg. Promouen les disputes. Pot ser pública o de teatre. 14 Que exerceix autoritat. Guarint.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain