La Vanguardia

Mimetisme social i col·lectiu

-

L’home (com les abelles i les formigues) està considerat un animal social i s’estructura com a ésser gregari dins d’un territori comú, on viu i conviu. Això comporta una forma de vida més aviat sedentària, que es regeix per un horari molt estandardi­tzat i que determina estar supeditat, quan no lligat, a aquesta societat. Seguim sent esclaus de l’horari.

És cert que la meteorolog­ia del calendari marca moltes pautes de conducta social, però no és menys cert que també hi ha una mena de mimetisme que ens marca i ens condueix a fer tots el mateix i durant les mateixes dades, establint unes pautes de conducta col·lectiva i marcant una escala estratific­ada en funció de l’estatus social o poder adquisitiu que un té, vol tenir o vol aparentar. Tot mimetisme implica una igualtat o, més ben dit, una igualació; fins i tot se li pot donar un caràcter aparentmen­t democràtic, la qual cosa és del tot incerta, ja que la base de la democràcia és la llibertat i la llibertat és personal i intransfer­ible. Supeditar el nostre comportame­nt a modes, costums i fer el que tothom fa, redueix i condiciona aquesta llibertat.

On més ens podem trobar aquest mimetisme és dins de l’oci i la diversió, quan se segueixen les activitats de moda sense cap altra considerac­ió. Una prova d’aquest mimetisme gregari la tenim en aquests macroconce­rts que impliquen una supeditaci­ó al mimetisme social, on trobem també interessos econòmics molt importants, i aquest mimetisme porta implícita una bona dosi de manipulaci­ó.

Efectivame­nt, la joventut és molt més susceptibl­e a aquest mimetisme gregari que determina el seu comportame­nt i posa a prova la seva maduresa i personalit­at. Si vols ser lliure, sigues tu mateix i no caiguis en la moda o en el parany del “tothom ho fa”.

JESÚS GARCIA BOADELLA

Lleida

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain