La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta és futbolista de camp. Piqui amb el martellet del jutge. 2 Ho ensuma a l’hora. Burxem.

3 Y. Exerceix un dret democràtic. Ens fatiguem. 4 Obro les finestres perquè deixi de fer olor a resclosit. Pregaré per la joiera. Est. 5 Assassino. Armadura verda. Sofre. Lliga Comunista Revolucion­ària. 6 Gos a l’alfabet. Repetició automàtica que alguns malalts mentals fan de les paraules o frases pronunciad­es per l’interlocut­or. El cap de l’ogre. 7 La més vibrant de l’alfabet. Aïllo el guitarrist­a solista. Cadascun dels elements del grup IA de la taula periòdica: liti, sodi, potassi, rubidi, cesi i franci. 8 Na Mead perd el cap. Eixuta. Relatiu a les muses. 9 Litigi entre dues persones. Cop de càstig que capgira Tossa. Poema a la pagoda. 10 Professor retirat del càrrec que, tanmateix, en conserva el grau i els honors. Trepitja els voltants d’una torre inclinada. Cap d’ovella mascle. 11 Bosc d’oms per on es passeja en Shariff. L’alcohol que més corre per Menorca. Trosset que és molt bo, sí, molt bo. 12 Sol precedir totes les condicions. Que té el cap

ben clar. Última part de les potes dels insectes que segueix la tíbia. Centúria.

13 Animal mansoi. L’estudien els juristes. Ubiqui. 14 Filat, com els caps, d’una corda que comença a desfilar-se. Farà una ofensiva.

VERTICALS 1 Alegria molt cotitzada. Cautxú cru sense vulcanitza­r que es posa a les soles de les sabates. El contenidor que porta a l’esquena un home molt inquietant. 2 Darrera. Capto recursos com puc. 3 Pot ser de plat o de beisbol. Ens ho inventem. Sol desmentir tot el que li posen al darrere. 4 Àries de proporcion­s reduïdes per a l’òpera lleugera. Faig fora la banda sonora. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. 5 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Humorístic. Emprenyada a la irlandesa. 6 Ens cal per respirar. Versió original. Sal de l’àcid oleic. Alarit proferit sense vocalitzar. 7 Na Ribó sense segones. Arbres de les verbenàcie­s. Gran ball estival. 8 Escriptora. Instrument per a debanar i fer troques. Tarima prosaica. 9 El palíndrom més estrany. Sona per damunt del sol. Sentint. En un tres i no res. 10 Fax sense capçalera. Refugiats polítics. Casa sense sostre. 11 Hexàmetre dactílic que pronuncia el demiürg. Punt directe en el joc del tennis. Peça gruixuda, ideal per a l’hivern. 12 Pot ser de la guarda o serafí. Adorar, ara per ara, és estrany. Gairebé et costa trobar aquest cap.

13 El primer nom de la Unió Europea. Conducte biliar que condueix la bilis a la segona porció del duodè. Vila caldea que comença a provocar urticària.

14 Entrà en una aula on tothom parla la llengua del país. Malacostum­a.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain