La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

El fas desaparèix­er del mapa. Que conté ceri. 2 Sofre. Substància proteica que se sol acumular en el citoplasma de les cèl·lules de moltes llavors. Cap de torpede. 3 Símbol geomètric de les operacions tornada. Substància de color entre mar i cel. Article californià. 4 Tàlem que té forma de gerro panxut. Mancats d’equilibri i quasi cínics. Nitrogen. 5 Tros de carretera. L’herència genètica. Renta la roba tot masegant-la al safareig. 6 Vidus que perdien el cap cada mes de març, a l’antiga Roma. Petita vesícula. 7 Est. Pasta de farina sense llevat que alguns atribueixe­n erròniamen­t a Beethoven. Gènere de plantes crucíferes. 8 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Equiparabl­e a algú altre. D’aquesta manera rimem amb el coixí. 9 Introducci­ó a una composició literària sobre els antics cereals. Canal de regatge del qual qui va curt d’armilla no es pot fer càrrec. El palíndrom més estrany.

10 Cooperativ­a de partits bascos. Empatar a l’Anoia. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 11 Tuberulós. Sodi no vocalitzat. El sents. 12 Rosego fons

de pensions a la manera de don Rodrigo. Ungüent antic que es feia bàsicament amb arrel de malví. A les portes de Madrid. 13 Al bell mig del cel. Y, Y, Y. Un herba que, en extracte, serveix per guarir cops i hematomes. 14 Cereals importants en la televisió infantil. En un cert sentit, relatius a la roba.

VERTICALS 1

Protecció militar que els portugueso­s feien anar fins que no van entrar a la zona euro. Ors natius quan contenen un percentatg­e d’argent superior al 20%. 2 Sud. Hi munyen les ovelles. Paga d’alguna manera per la seva culpa. Est. 3 Conjunt de diputats monocolors que ocupen una part de l’hemicicle. Hi posis pegues. 4 Al final, és només futbol. Imitar na Francis. Jota grega. 5 Em claven una bona pallissa i cobro per això. Càrrec andorrà que, per aquests verals, associem als greuges. Rom no prou oxigenat. 6 Rinxola. El peix que sempre surt a qualsevol assaig. Principi de disconform­itat.

7 Tenia una certa identitat. Que té una doble personalit­at. Ho facis servir a la manera dels tennistes. 8 Amb freqüència. Batuda. Sofre. 9 Ja comença a ser nonagenari. La formació de gel a partir d’aigua líquida, prèviament fosa per compressió. L’arrel de l’ullal.

10 Teixit de llana fet a imitació del caixmir. Capi militarmen­t. 11 Al bell mig del cel. Arbre de les mimosàcies. Al roig, sobretot si és ferro. 12 Redifusió per Twitter. Socarrar. Arriba al món.

13 Embarcació esportiva. Protegida contra els mosquits. La més trencadiss­a de l’alfabet. 14 Practica una incisió en una barra. S’hi fixa. La jugada més resolutiva del joc dels escacs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain