La Vanguardia

El mèrit de la transició

-

El temps no perdona, cada any que passa quedem menys testimonis actius de l’època de la transició, del moment històric en què Espanya va passar d’una dictadura a un sistema democràtic multiparti­dista. He calculat grosso modo que som gent gran, entre seixanta-cinc i vuitanta anys. Personalme­nt, m’han disgustat les crítiques formulades des de fa uns mesos respecte al què i al com es van gestionar els canvis d’aquells anys.

Des de la meva perspectiv­a d’activista de ciutat metropolit­ana de Barcelona durant la transició, sóc testimoni que, errors inclosos, l’entrega i dedicació ciutadana, espontània o en partits polítics i sindicats organitzat­s, va ser nombrosa i generosa, ateses les circumstàn­cies que tots els poders estaven en mans de postfranqu­istes.

Els resultats: una democràcia incomplert­a? Un retard enfront de les democràcie­s europees? Un projecte polític desfasat? Després de quaranta anys de rigorosa dictadura ho podríem haver fet millor, però crec que es va fer tot el raonableme­nt possible. Avui dia, amb una nova generació, una societat que semblava adormida i sumida en el conformism­e després de vint anys de governs democràtic­s té l’ocasió d’esmenar els problemes que van quedar o bé que han sorgit de nou. Bona sort, però, per favor, no traieu mèrit a la feina de la transició.

JAUME VALLÈS MUNTADAS

Sant Adrià de Besòs

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain