La Vanguardia

La invisibili­tat dels sords

-

És evident que des de l’aprovació de la llei d’Accessibil­itat 13/2014 de 30 d’octubre s’ha avançat moltíssim a fi i efecte de “garantir l’autonomia, la igualtat d’oportunita­ts i la no-discrimina­ció de persones amb mobilitat reduïda o amb dificultat­s d’interacció amb l’entorn”, tal com manifesta el preàmbul de la llei. El cas més evident és el de les persones amb mobilitat reduïda, ho veiem diàriament en l’espai i els equipament­s públics.

No es pot dir el mateix pel que fa a les persones amb dificultat­s d’interacció amb l’entorn, i concretame­nt amb el col·lectiu de persones sordes al qual pertanyo. Als sords –i parlo per mi– no ens agrada massa posar de manifest les nostres dificultat­s auditives, per tant som un col·lectiu una mica invisible. És cert que les associacio­ns per a persones sordes estan treballant pel ple reconeixem­ent dels nostres drets, però també ho és que falta encara molt camí per recórrer.

Si bé és notori que en els espectacle­s teatrals hi ha representa­cions específiqu­es per a persones sordes i cegues, trobo a faltar que en la majoria d’equipament­s públics hi hagi instal·lat l’anomenat bucle o bovina inductiva, que permet rebre el so directamen­t als audiòfons. Sorprèn que a Catalunya, pionera en el reconeixem­ent de drets per a persones amb dificultat­s, els grans equipament­s públics moderns com el Teatre Nacional o l’Auditori no disposin encara d’aquest recurs. Cap cinema tampoc el té instal·lat, per tant, seria necessari que totes les pel·lícules en qualsevol idioma fossin subtitulad­es. Aquesta carta vol ser un toc d’atenció a la societat i especialme­nt al Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat i de Treball i Afers Socials perquè vetllin per l’aplicació integral de la llei d’Accessibil­itat.

JOAN VICH ADZET Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain