La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Insecte de pescador. Dones que representa­ren un gènere circenc que avui considerar­íem entre hipster i ofensiu. 2 Feta caure. M’aturaré al costat del meu progenitor. 3 Hi aniran sense vocalitzar. Fas un homenatge a les xarxes que retenien els cabells de les beates. Que serveix. 4 L’altre nom que rep el trobat, un ocell de la família dels motacíl·lids, malgrat tenir uns 16 centímetre­s de llargada. Es fatiguen. Típica actitud del paleta dropo. 5 Aïlli un múscul. Fèiem la tercera missa del dia una mica atrapats per l’estrés. 6 No és pas l’oest. Flor d’aigua per antonomàsi­a. Tingué una certa por. 7 El peix de l’assaig. Vagaregen per aquí per allà. A la vora de Kurosawa. 8 Palmeretes. Verbenàcie­s. En un tres i no res. 9 Símbol de plata. Xicota. Que té la forma de l’instrument de corda més relacionat amb l’emperador piròman.

10 Incògnita. Agradeu. El cap de l’ogre. 11 La part menys institucio­nal d’un reòstat. Transpirac­ió. Reposarà. 12 El seient més cobejat

pels candidats. Ho feia servir a l’americana. Gairebé enmig. 13 En un tres i no res. Separa la península del continent. Conjunt d’individus gallinacis. 14 Fa la migdiada, el bestiar. Que el suborna a còpia de pa amb tomàquet.

VERTICALS 1 Mànecs d’arada. Aquests no tenen cap defecte físic. 2 Comencis un acte. Poden ser tòniques o termals. Al bell mig del cel. 3 Planta que rima amb gintònic. Posis el morrió a un animal. 4 Acata sense vocalitzar. Impecablem­ent vestit. Hoste sense cap ni peus. 5 Vagin a topar bruscament contra algú. Cues per accedir a les barbacoes, segons on. La teva. 6 Aquesta és una divinitat caldea. De l’ós. Al final del continuum. 7 El venç, encara que no sigui en potència elèctrica. Tifó que fa desaparèix­er un romà. Alleveu, imputeu. 8 Pintada llibertàri­a. Flotada. Agitem el ral. Nitrogen. 9 Rip per la mort d’un romà. Que es tomba fàcilment. Comencen els vaticinis.

10 Els cau la saliva a raig quan beuen actuar el seu fill Benet. Feia criaturade­s. 11 Substància que s’obté per fusió d’un òxid d’urani amb un carbonat de metalls alcalins o alcalinote­rris. La carn dels steaks tàrtars ho és tan com la realitat. Principi d’identitat. 12 Així comencen tots els daltabaixo­s. Tracta d’alguna cosa. En un cert sentit, pregueu. 13 Vermellor de la pell deguda a una congestió capil·lar. Venir després d’anar.

14 Matèria dipositada al fons. La sèrie de colors de l’alfabet grec.

 ??  ?? Núm 9599
Núm 9599

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain