La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tela d’artista. Competien a pas lleuger per l’hipòdrom de Manacor. 2 Hi posa el focus. Doctor en la llei islàmica. 3 Fissura longitudin­al que presenten les valves de certes diatomees que fascinen en Rafel. Nois que van perduts pels carrers. Nitrogen. 4 Imatges simbòlique­s. Micos que tenen un congènere a can Carbonell, entre les files dels cantants barcelonin­s més coneguts.

5 Qüestió sense la dièresi ni el tronc. Vel finíssim. Rata dormilega que no hi toca del tot. 6 Principi d’urticària. Uneixo un tub al principal per distribuir-ne el cabal. El de Ribes és el Jaumet més conegut. 7 Començava a espiar i acabava quedant com un porc. Mena de tabac ordinari que es conreava a Andorra. Associació de tramvies grocs. 8 Sofre. Lleures a l’hora dels negocis. Planta una estàtua al mig del carrer. 9 Estimar dalt de la muntanya. Un avió a reacció flanquejat per dos asos. Sodi social.

10 Posaria dos documents l’un al costat de l’altre per comparar-los. Així comencen totes les empremtes digitals.

Comencem pel començamen­t.

11 Motllura grossa i semicircul­ar. Que ha de dir. Retiro les vocalistes.

12 Toro antic. Cop que fa un objecte quan cau. Faig. 13 Bombeta encesa a la caverna platònica del creador. Hi posin manetes. Ales escapçades.

14 Disminuint la superfície lliure d’una vela. Corredor.

VERTICALS 1 Poètiques. Deixar per mort a la bella vila de Tuïr, a la Catalunya Nord. 2 Aquests es dediquen a la caça de conills. Arribi a una aliança. 3 Esperits que poblen els boscos. Pomereda molt apreciada a Badalona. El mallorquí. 4 Ho lliguen, tal vegada en pilotes. Introduir. Moviment que fa avançar o que nega. 5 La trencada davant una de les dues vocals prohibides. Principi etimològic amb identitat química. Emprenyada (i badia). Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 Males paraules. Reconstitu­eixen. 7 El tenyí sense vocalitzar. Olla destapada. Així, però sense els deu romans. Cant que foragita el gos. 8 Tallem la gespa. Brandades dalt del seu pal.

9 Ens cal per respirar. Dansaré. Ho amaneix. 10 Empara, defensa. Repetint. 11 L’escenari privilegia­t del temple. Celibatari. Quan és un pla o una cara és secundari, però en general tothom vol que vagi així. Escaire.

12 Noble que està per damuntd el baró i per sota del comte. Progenitur­a. 13 Tem haver perdut la fe. S’inflin les banderes assotades pel vent. Fet fora a punta de pistola. 14 Que té per on agafar-ho. Carregada de mals, ais, uis i nafres que no sonen.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain