La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Hi anaves. Relatiu al pare. 2 Es gasta tots els doblers com si fossin de formatge. Enfangar la rodalia d’un estany. Acaba com comença. 3 Truc que entabana. Escriptore­s responsabl­es d’obres diverses. 4 Gens fets. Ho deixà ben curull. Comença a tenir una arpillera. 5 Aquestes caminen a les palpentes. Os cuneïforme del carp.

6 Est. Ventets suaus que semblen una companyia aèria. Y. 7 Principi sàdic. Tos que agita. Destapen una birra i hi llegeixes beer. Iode.

8 Substància astringent que tragina l’Estanislau. Aquest pobre el feien viure aïllat en llatzerets. Fòsfor.

9 Moixó. Allocat. L’au que fa tirar perquè toca. 10 Ho fonc com si fos glaç en plena canícula. Xerrar menorquí. 11 Hexàmetre dactílic que té irregularm­ent curta la penúltima síl·laba. El partisà no sap jugar a golf. L’ajuda tot invocant Verdi.

12 Piqui el terra i n’extregui tresors enterrats. Aveseu. 13 Presumptes intel·lectuals que sovint no saben fer coses. En Said quan perd el cap. Clor. 14 Col·locada en un contenidor tèxtil. És noia, sigui mossàrab o no.

VERTICALS 1 Aproximaci­ons sentimenta­ls. Acceptà que s’havia equivocat. 2 Cultiva. Els deixen per morts.

3 En heràldica, figura d’animal no carnisser amb les ungles d’un esmalt diferent del del cos. Un bon fricandó sempre ho és. 4 Puny d’espasa. Serveix per a debanar i fer troques. Ferirà, lacerarà, farà pols. 5 La divisa groga. No és pas desèrtica, sinó gairebé àrtica. La capital de la plana més Plana del país. 6 Trobis a faltar. Aquesta és de pedra. 7 Societat limitada. Llibre litúrgic del ritu bizantí, equivalent al martirolog­i romà. Sense definició. 8 Període de temps. És quan bec que perdo el cap. Bo. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

9 Membre de la Congregaci­ó de la Missió fundada per sant Vicenç de Paül. Divorciada que potser no ha formalitza­t els papers. 10 Principi que desencaden­a una reacció. Enravenada com la Frankel. Sentim.

11 Llei divina del confuciani­sme. Rata dormilega. Cotxe descobert, de quatre rodes, que va prendre el seu nom de Landau, la localitat del Palatinat. 12 Vagarejant d’ací d’allà. Compacte. Sofre. 13 Res no és. Tresor públic. Arbres de les cupressàci­es. 14 Clavi pals al voltant de les tomaqueres. Mot.

 ??  ?? Núm 9638
Núm 9638

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain