La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Peça de roba elegant que rima amb etiqueta. Torna a repartir fusells. 2 Grinyoleu com bestioles enamorades de na Lulú. Clars, purs, d’una transparèn­cia perfecta. 3 Res no és. Membre d’una antiga població europea balcànica que no anava precisamen­t amb el lliri a la mà. El prevere de les repeticion­s inesperade­s. 4 Pot ser de foc o llancívola. Dit d’una planta que té tubercles. Nitrogen. 5 Romanc negatiu. Roca volcànica compacta, de nom nabokovià i un color gris blavós, que es parteix fàcilment en plaques.

6 Fumis sense deixar rastre. Corda gruixuda. Calcs que foragiten el gos. Principi administra­tiu. 7 Veí una mica alterat. Fang roig molt apreciat pels artesans. Urpa després de passar pel callista. 8 Mulla perquè no mira. Era una disbauxa fins que un anglès li va fer posar uns auriculars a l’orella. Accepta agafar aquest tren tan veloç. Al nord de Ceilan. 9 Hi posem manetes. Arbre netejat a còpia de passar-hi la mà, amunt i avall. 10 Enfonsats fins al subsòl més profund. Elevat. Res no és. 11 El pinxo clàssic. Gall tot escuat. Ho allisa amb una piconadora. 12 L’univers sense l’afegitó líric. Dolor muscular. Trucar quan surt bé de preu. 13 Sortegin. Camegem desficioso­s. 14 Ben proveïda de galtes inferiors. Llevada.

VERTICALS 1 Alçaríem la mà ben plana i ens hi comprometr­íem a fons. Part externa del buc d’un vaixell que et pot portar a un bellíssim poblet del Bages. 2 En Capone. Pregui per arribar a la residència. Satisfacin deutes. 3 Masses líquides i espesses que faciliten la digestió si vas a dir amb el Monzó, el Puyal i el Morales. Acostar-se. Futbol club. 4 Mirats. Ho entomeu mentre us aneu submergint. 5 Esperança Ermengol Llopis. Et marejares fins a la basca. Principi independen­tista. 6 L’ocellet que podria ser el botxí de la xarxa. Mor per absència d’oxigen. La protagonis­ta femenina de Rayuela. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 As. Temps de vent i de neu. Té una vida subterràni­a, com un espia. 8 Tasto a glops el bon vi. Al final, aquestes plantes resultaran festives. Tres en una geoda. 9 Ribes gens romàntique­s. Es decandí. L’entorn que ens permet respirar. 10 Es fica en negocis difícils. Cobrint una superfície amb planxes de fusta. 11 Substàncie­s cristal?lines constituen­ts de l’oli de julivert. Fins aquí t’arriba l’aigua en les situacions crítiques. Ermites gens llegendàri­es. 12 Disminueix­i la superfície lliure d’una vela. L’operació de netejar. 13 Madrid Dublín Berlín. Mur que tot ho ensordeix. En un cert sentit, combinació d’americana, pantalons i armilla. 14 Rucada. Record punyent que ens paralitza en algun àmbit.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain