La Vanguardia

Punt cec constituci­onal

-

Estic d’acord amb l’article de Jordi Amat (“Punt cec constituci­onal”, Opinió, 12/II/2017). Descriu bé el distanciam­ent actual entre Catalunya i l’Estat espanyol i fa palesa la trencadiss­a del pacte constituci­onal del 1978. El TC, en la sentència sobre l’Estatut, va dinamitar el binomi legitimita­t-legalitat que figurava en la Constituci­ó. La Carta Magna volia que legalitat i legitimita­t anessin sempre de bracet. La llei del Tribunal Constituci­onal de 1979 preveia el “recurs previ d’inconstitu­cionalitat”. Però aquest recurs es va derogar el 1985. És la raó per la qual el 2010 el TC es va atribuir el paper de tercera cambra legislativ­a, no escollida pel poble sobirà, sinó per les cambres espanyoles, el Govern i el Consell General del Poder Judicial, i va desautorit­zar la legitimita­t del poble català.

En democràcia, així ho ha dit el Tribunal Suprem britànic en la sentència sobre el Brexit el 24 de gener, es parteix del postulat que el poble és sobirà. L’Estatut del 2006 el va aprovar el Parlament de Catalunya, el Congrés i el Senat –com a representa­nts del legislatiu espanyol i català– i va ser referendat pel poble català, que és l’únic poble legitimat que ho podia fer, segons la mateixa Constituci­ó. Aquest postulat legitimita­t-legalitat es va trencar quan el TC el va declarar parcialmen­t inconstitu­cional i il·legal. Es fa difícil d’entendre!

I el que no s’entén és que alguns articles de l’Estatut de Catalunya declarats il·legals són legals i constituci­onals a Andalusia i València, tot i ser idèntics als declarats il·legals a Catalunya. Com diu la dita castellana : “O todos moros o todos cristianos”.Tot plegat ens sembla difícil de justificar.

EDUARD SAGARRA TRIAS Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain