La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Contraris als que ara mateix hi ha posats. Enardeixi la multitud vibrant. 2 Repetim la nostra millor cançó al tram final del concert. Línies que uneixen ciutats de la manera més ràpida possible. La més vibrant de l’alfabet. 3 Proteccion­s, empares. Aquesta noia ha transpirat molt de tant que s’esforça. 4 El cos de les rees. La beina d’un llegum d’una certa edat. Epígon ultramoder­n de l’antiquíssi­ma bombeta d’Edison. 5 Presència i voluntat omnipotent de la divinitat. Mata sense símbols cristians. Avaria de progre. 6 Còpula. L’estaca foragita el gos. Anada a cal metge que de vida social només en té el nom. 7 L’Èdmilson treu el cap. Causes plaer i deixes tothom a gust. Sempre sona per damunt del sol.

8 Abans, aquest havia de portar ulleres que superaven el cul d’ampolla, però ara s’opera. Níquel. L’instrument del mut dels Marx. Sofre. 9 Eximir el condemnat de la pena que li ha estat imposada. Alçament contra el pagament trinco trinco. 10 El setè art, fins i tot anagramàti­cament parlant. Urna gairebé plena. Agiten la flor de lis.

11 Au. Vent del sud. Pal de bandera en una subhasta. 12 Compost heterocícl­ic aromàtic que ocorre en la fracció benzènica del quitrà de carbó i del petroli. Hi troben lloc. El metall més noble. 13 Mustèlid. El sorteig més seguit.

14 Flux hemàtic que baixa mensualmen­t. Aquests són de pedra.

VERTICALS 1 Ho aconseguíe­m. Animal amb el qual un grup humà troba que té una relació mítica. 2 Dieu la vostra de manera molt humil. Pairé. 3 Gosi perdre el cap. Recorda. Mon caos.

4 Grups humans als quals és més fàcil accedir que no pas sortir-ne. Nyaps, pastitxos. 5 Substàncie­s protectore­s del foc. Fet amb vessament de sang.

6 En un tres i no res. El principi de totes les ovacions. Relatives a les muses. Iridi. 7 Els capem amb totes les garanties higiènique­s. Valia fins que va deixar de funcionar. Tribunal Constituci­onal. El primer de tots. 8 Cultura europea de l’Est. Comunitat camperola. 9 Armadura verda. Societat gens religiosa. Pedreta damunt la qual hom posa els diners, o altres peces de joc, en el joc de tella. 10 Repeteix el seu cant a tenir crèdit al final del concert. Tindran una cert identitat. Principi etimològic.

11 Presoner. Robi habitatges i hi trobi un arbre. Una umbel·lífera a Canet.

12 Aïllat. De l’eix. Ribes gens romàntique­s. 13 Triomf. Aparell de corrioles amb una corda que passa per la punta de l’arbre d’una barca de mitjana i que serveix per a plegar la vela. Que tot ho aguanta, a imitació d’uns grecs.

14 Emprenyada a la irlandesa. Estellaràs els tions.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain