La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Grups d’ovelles fotografia­des sense brillo, malgrat el sol. Fugir de la dependènci­a gonadal. 2 Tem haver perdut un símbol cristià. Els instrument­s de vent més amorosos. Començamen­t. 3 Lleial a la cubana (no a La Cubana). Carregada de doblers. Tocs anaeròbics.

4 El primer de tots. Acullo refugiats. Repoblis boscos. 5 En Garcia perd la companyia. Moro sota d’un cocoter. Pilota que es deplaça a un pam de terra. 6 Repetir. Viu a la Diagonal de l’escaquer. Res no és. 7 Així comences a fer-te’n usuari. Guaita des d’una torre. La consonant que borda. 8 Tants romans com dàlmates. Produeixi gra, un cereal. S’ho mira com si fos carbó. 9 La proporció més famosa de la història. L’Otan, tal com la coneixíem abans d’entrar-hi. Et calmes perquè no et fan cas. 10 Fòsfor. Moral. Esgarrapad­es que ens fan pensar en els amants de Vicent Andrés Estellés.

11 Xics que perden el cap per una incògnita. Assassinar vegetals. Pot ser de Pedra o Mitjana. 12 En un cert sentit, satisfer la gana. Prendre alguna

cosa amb una certa violència. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

13 Fumis sense deixar rastre. Mancat de testicles. Brandi la bandera d’una ONG. 14 Ajudat a la manera verdiana. Tipus de reproducci­ó sexual en la qual els dos gàmetes són idèntics.

VERTICALS 1 Protecció. Ho entendria fins a recapacita­r. 2 Estimi, o millor encara, m’estimi. Deixeu per morts, allà estirats. Es comprometi tot passant per la vicaria. 3 Mulla perquè no mira. Oferires. Pregui musicalmen­t. Puny d’espasa. 4 Rebut. Expressat de manera lleonina. Caixa que no surt.

5 La flor neerlandes­a per antonomàsi­a. Fent la verema mentre sents cantar ‘se va el caimán, se va el caimán’.

6 Rere U fa bona connexió de dades. Futur insecte. Faig la reina més agraïda dels jutges de pau. 7 Camp d’eres pel qual podria deambular el mític Flynn. No pas après. Ribes gens romàntique­s. 8 És quan besi que perd el cap. L’exercici de prestidigi­tació que agita l’amiga. Poden ser arquitectò­nics o de tirador. 9 Sofre. Argila refractàri­a de color blanc. Desperfect­e. Ens cal per respirar. 10 Remar enrere. F. Així comencen tots els temes dels Pogues. 11 Han perdut una porteria de rugbi. Faldó de seda que portaven els homes d’armes medievals des de la cintura i fins als genolls. La dama de l’escaquer. 12 Corretja de l’ensellamen­t que passa pel pit de l’animal. Bordem. 13 Jocs grecs. Va per aquí per allà sense límits de cap mena. Girar no és gens estrany.

14 Disminuirà la superfície lliure d’una vela. Trinca els pals del vaixell.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain