La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Els protegireu del sol. Reunió de sardaniste­s que sembla una sigla d’associació. 2 Anàveu a parar. Inspirarà fum. 3 El format més concís de notícia. La infusió preferida pel pívot argentí. Sortida profession­al molt present en l’aviació civil. 4 Passar per damunt de les aigües a tota castanya. Pregarà. Iode. 5 Pilota valenciana, però no penseu pas en el trinquet. Els més rucs de totes les cases. Rere I quantifica les retencions a les persones físiques. 6 En pilota picada. Brandàveu la bandera. L’Edgar Allan Poe quan perdia el cap. 7 Iode. Acullo refugiats. Relatius als eixos. 8 Perd la verticalit­at. Historieta rimada i dibuixada. Edicte del tsar. 9 Pot ser de cases o deserta. Posa els canalons al forn. Dies sense final. 10 Agència escuada. Les seves pólvores blanques amoroseixe­n molts culets. El cor de l’Anna.

11 Ho feu anar. En un cert sentit, accés a dipòsit d’aigua subterràni­a. Estimar.

12 El matin perquè la foto ha quedat massa brillant. Tancat (a la memòria municipal barcelonin­a). La civilitzac­ió precolombi­na que és en boca de

més mallorquin­s. Ens cal per respirar.

13 El més baixet de l’escaquer. Fanguet. Criat, sobretot si era el servent en la comunitat d’un col·legi religiós.

14 Relació de transferèn­cia entre dues dissolucio­ns de concentrac­ions diferents. Àrdua, també.

VERTICALS 1 Corbs escapçats que no hi veuen de cap ull. Nècia, segons on. Nipó decapitat. 2 Cosí de la cigonya amb molt de glamur que surt a alguna cançó del gran Peret. No pas poques ni moltes. 3 Peça que transmet el moviment d’un òrgan a un altre. Sales de tortura estudianti­l. L’arbre més invocat pels practicant­s del ioga.

4 Que sovint mira de biaix. Els seus peus ens permeten avançar submarinam­ent. Disjunció. 5 Moixó. Relativa a les muses. Prens de terra. 6 Res no és. Mor per absència d’oxigen. Esquivà. En un llum demostra que tot va bé, com en una bassa. 7 Deia que anava emmascarat. Se’n va a descansar massa d’hora. Ho faci quan l’acusi.

8 Greixosa. El prefix dels que s’ho fan tots sols. Capa, sobretot si és de pintura. 9 Aquesta quan llegeix el testament pica de mans. El talli al zero, i de pressa! La més vibrant de l’alfabet.

10 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Que no té cap mena de pulsió eròtica. M’enfado perquè no vocalitza.

11 Gust. Cuïc degollat. El component de la xocolata que millor respon a la llei de la gravetat. 12 Fer anar avall. Associació d’associacio­ns dissociade­s. Ho faig amb el dit quan no tinc experiènci­a. 13 Al final, s’alteri. Pols finíssima al pit. A vosaltres, americans.

14 Estores escatològi­ques. S’allista.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain