La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Anava canviant de color amb el pas del temps. Símbol de la pagesia abans de motoritzar­se. 2 Del dret és una pedra semiprecio­sa i del revés un escandinau primigeni. Gènere literari que han practicat sempre els grans sobirans. En un cert sentit, xai. 3 Establimen­ts d’ensenyamen­t secundari afrancesat­s. Relatiu a l’administra­ció d’una província eclesiàsti­ca. 4 Sagins. Pelades. 5 Volem el cap de l’odalisca. Ajudo qui capgira la seva animadvers­ió. Fa rodolins. Iode. 6 Maduresa paulina. Explicar històries. Comença a treballar sense remenar l’esquelet. 7 Encego. Grinyolem com indis en zel. Plantígrad confós per pinyol. 8 Sofre. Espais geogràfics. Dilatat. 9 Repetirà. Molt més que gran. 10 Com perdem l’oxigen. El cor dels dies. Pregar. En un cert sentit, ho faci anar. 11 Combat allò que el seu enemic propugna. Imatge religiosa de l’església ortodoxa. Gros i bru. 12 Dies sense encapçalam­ents. Faig la feina d’un imant. Amaneixi a la tirolesa. 13 El que decep totes les expectativ­es dels seus companys de viatge i els fa mal amb plena consciènci­a. En un cert sentit, homosexual. S’acosta, baixa. 14 Grapat. Anem pujant muntanyes amb energia alpina.

VERTICALS 1 Pessebres amb molta herba però, tanmateix, avorrits. Claus, i no pas de ferreteria.

2 Compadir. Domina d’una manera abassegado­ra. 3 No és pas l’Urdaci perquè era grec i no en volia saber res, de Caldea. Defunció que remet al món dels hòbits. Fer-ho servir.

4 Doctor en la llei islàmica. Moviment de bandera. Xip sense títol.

5 Res no és. Emprin. Superfície d’herba preparada per entomar la pluja i engolir-la. 6 La FAES desenfunda. Posa el peix al forn perquè vagi agafant color. Trumfo. 7 Àvid a l’hora de no vocalitzar. Anyello, és a dir, porto més corders al món. Doble obstacle a la francofoni­a.

8 Ajudo. Giravoltar­ia tot eructant. Al bell mig del cel. 9 Aldehids líquids molt olorosos. Jocs antics grecs.

10 M’esbalairé en la cerimònia dels Tonis. Mor per desordre intestinal. Principi actiu. 11 Brodat en relleu. Mal (girbat). No grossa. 12 Acaba com comença. Pot ser mitjana, de pedra o de gel. De l’eix d’un camió que condueix l’Àxel. Escaire que remet als conductors novells.

13 El que fa X. Giravoltis. Vives, però sense extremisme­s. 14 Impossibil­itats de caminar per la pèrdua dels moviments adequats. Bramulàvem.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain