La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Peixos també anomenats bada. Indret que cobreix la pluja a un nivell idèntic. 2 Casa sense sostre. Canti el pinsà. Nodal, però sense vocalitzar. 3 S’enriqueixe­n. Que s’infereix. 4 Peça de terra conreable de dimensió variable segons les contrades. Estri per a la feina. L’adverbi dels segons. 5 Decoració aràbiga. Bastir una estructura, segurament militar. 6 Níquel. Fax sense titular. Ho deixa ben curull. El cor de n’Anna. 7 Marcit com el cap del semiòleg esgotat. Assignatur­es fetes o peticions trameses. Acaba com comença. 8 Els que porten l’alegria als aliments. Proveir dels materials a la tropa. 9 Centúria. Company de destí tràgic d’en Zabala. Associació de periodiste­s franctirad­ors. Ginebra amb cocacola. 10 Pentini algú com si fos l’Elvis. La mena de volada capil·lar que va posar de moda Elvis Presley, justament. Veloç de reacció.

11 Llagut petit, molt semblant al gussi. Ho cobreix perquè tingui sostre. El primer de tots. 12 Principi actiu. Els arbres de Nadal per antonomàsi­a. Trameti. 13 El liró perd el segment amb punxó. Dels ancians. El principi d’una gran enemistat. 14 Samarra, també. Tinguis una identitat.

VERTICALS

1 Que no són bons per a la salut. Ossos plans de l’anca que connecten el sacre amb el fèmur.

2 Aquestes són les nostres clientes. Conquilla de cargol marí que servia de corn. 3 El deixa ben tip, amb tantes notícies sobre els serveis secrets. Lluiti per tirar endavant la Lliga del Mal Mot. L’arbre que ara creix a Islàndia, cada vespre a RAC1. 4 Est. Furta productes tèxtils. Tan poc religiosa com la mítica gossa astronauta dels soviètics. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 Tupè sense segones. Abundància de lletres que abans eren C. El garrepa de Molière.

6 Estris que trobem a totes les feines. Sal de l’àcid úric. Ver agitat. 7 La part baixa del bust. Humors serosos. Combustió, també. 8 Conjunts d’estris. Imputa. 9 Festí porcí. Vegetacion­s estèpiques típiques de l’Argentina. Pals mossegats. 10 Els components punxeguts de qualsevol míssil. Instrument semblant a la pandereta. Tibi per arribar a ser un doctor.

11 La telefonia mòbil ja li vol aplicar el 5, tot i que encara l’associem amb el 3 i el 4. Embelleixe­n. Carn mossegada. Gros i bru. 12 Suquem el pa amb tomàquet. Estiràveu amb afany la corda de l’embarcació fluvial.

13 Acceptaran l’herència. Embarcació fluvial molt precària. Principi inigualabl­e. 14 Cuca de llum. Tenies continuïta­t.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain