La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 En la filatura del cotó, raspall metàl·lic emprat per a netejar manualment la bóta i el llevador de la carda, també anomenats escuretes. El verb que ens enganxa a la lletra. 2 Veus, de cua d’ull, l’estel d’un kamikaze. Brolla una planta. Iode. 3 Treure l’aigua d’un clot mitjançant algun giny mecànic. Fúnebre, més que llòbrec. 4 Expresseu la vostra hilaritat. Repeteix. Cau la porta de Caen. 5 Aquest es nodreix de peixos. Que té la forma de l’instrument preferit de Neró. 6 El bell mig d’un tel. Clavis una bona patacada. Polits de tercera generació, ara ja sense accent diacrític.

7 Unió de catalans numeraris. Així comencen tots els enigmes. Per caòtic. Sofre. 8 No pas accentuat. Lacera. El primer de tots. 9 Rap degollat. Autèntic. Dur l’entropia al damunt. 10 Cavall que té la boca no gens dòcil al fre, oposat a bocafresc. Vasos sanguinis fonamental­s en el nostre sistema circulator­i.

11 Ferum. Fer servir a l’americana. Estació de servei al bell mig del desert. 12 Ho entenien absolutame­nt. Conegueren. 13 Mancat de dits. Criatura palindròmi­ca. És quan neva que tot deixa de funcionar. 14 Gata inclinada a caçar rates. Del dret són mapes i del revés bot.

VERTICALS 1 Trobaríeu lloc. Buidar la gerra en diversos gots. 2 Nítric. Trinxada en trossos petits. 3 Enviant cartes. Ocupat per tots de barrets de copalta. 4 Puny d’espasa. Mètode de conservaci­ó que té nom de xifra. Relativa a l’òrgan de la fertilitat femenina. 5 L’asteca perd el punxó. Afeccions de les fosses nasals caracterit­zada per crostes i supuració fètida. Ester Torrents Dausà.

6 Hi posin preu. Aplec. 7 Servei públic. Que produeixen consumpció. Olor que sorgeix en cas de manca d’oxigen. 8 Gaudí d’una novel·la. Al capdamunt de tots els edificis. Has perdut la porteria de rugbi. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

9 D’ells. Els arrenglera­n i els numeraran. 10 Que segueix la llei. Transgrede­ixo el codi moral del cristianis­me. Na Beatriu. 11 Excursions volgudamen­t urbanes. L’acrònim que presidí l’agonia de Crist. El ferro que més crema. 12 Lloaré. Impactar la bimba amb el peu. Escaire. 13 Iode. Obligacion­s morals a complir una pena que sent l’amnistiat. La que fa X.

14 Els que sempre mostren alegria, riallers. Relatives a les osses.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain