La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Espais celestes. Molins d’oli. Així va començar l’art rupestre. 2 Sofre. Relatius a les noies en edat de merèixer que vesteixen de blanc. Picar al terra per recuperar tresors enterrats pels vinaters.

3 Que presenta ratlles anàlogues a les d’un felí. Persona que treu mig cos per la finestra. 4 Principi asimètric. Em mostro satisfet públicamen­t de les meves qualitats. Fatiguin.

5 Cotonet de les oliveres. Arrasa, aterra l’alfabet, deixant una única lletra. Ens cal per respirar. 6 Mul degollat. Trumfo. Cofres de bronze de formes diverses. 7 L’element químic de les piles més duradores. Cobert de neu. El pecat capital dels irlandesos, ja feliçment part del passat. 8 Acaba com comença. Tot teixit cru abans de blanquejar-lo i estampar-lo. Carregat de criteri.

9 Moment que provoca un cert disgust. Aquesta compatriot­a sovint es veu relacionad­a amb una truita.

10 Xoc anaeròbic. Semblant al te. És quan bec que perdo el cap. 11 Suau decapitat. Ajuntaré. La inspirador­a

dels artistes. 12 Xopi. Passegin amb lil·liputencs i l’Andreu. Centúria.

13 Planta bulbàcia de les liliàcies que recorda l’all. Enverinà. 14 Una corda gruixuda d’espart al restaurant. Corona l’espelma quan està encesa. Divisa groga.

VERTICALS 1 Cria i manté el bestiar en estables. Fer la feina dels nadons quan tenen un mugró a la vora.

2 Temps mort en el joc del bàsquet. Aïlli. Dit de les plantes de tija tan curta que sembla inexistent, de manera que les fulles neixen arran de terra. 3 Aproximada­ment. Té por. Poden ser de bou, de poll o de vellut després d’una bufetada. 4 Principi rural. Veremat. Extens, dilatat. 5 Bavejat, també. Valoris. 6 Polla díndia. Brandin les banderes d’una ONG. Secció Filològica. 7 El cor d’en Carles. Llets ben sòlides que gairebé són innates. Pot ser de Copa o de trajecte. 8 Productes de segona mà. Sotmet una matèria tèxtil a l’operació de vaporatge. Acaba com comença.

9 Escaire. Llevo d’un bloc els primers trossos amb vista a afaiçonar alguna cosa. Freguem amb sorra. 10 Agita la col. Sentíssim. Nan agitat. 11 Bossetes, sacs petits. Asimbòlia. 12 Vagarosa. Consagrà algú. 13 Raig d’una roda que pot ser radioactiu. Instrument­s metàl·lics en forma de ganxo, emprats en dissecció i cirurgia per a mantenir separats els teixits. La nota musical més vàcua.

14 Substància que conté U, un element prou radioactiu. Persegueix­in amb insistènci­a.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain