La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9698

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Atrevides a l’hora d’aspirar a les carteres. Li dic que és més innocent que un nadó. 2 Precedeix la culpa més punyent. Manllevin. Freguem el rou amb una baieta.

3 El pelàveu seguint tècniques del món teòricamen­t avançat. Grinyolats com coiots. 4 Va fent via. Escandinau de primera instància que forma part del món teletubbie. No pas les altres. 5 Qualifican­t. Un cos estrany al pollastre. 6 Al bell mig dels dies. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. Client de radiofonis­ta. L’esperat final del combat.

7 Així comencen tots els anuaris. Li dedicarà un adjectiu, segurament no gaire agradable. Sofre. 8 L’element metàl·lic que ha acabant substituin­t el ferro en els pròtesis. T’ho inventis divinament. 9 As. S’ho passi la mar de bé. Fosa, però sense oxigen. Així comencen totes les ximpleries de venedor de paraigües. 10 Nus de la fusta format per una concreció dura i en certa manera dissociada del teixit del tronc de l’arbre. Faci foc a Colòmbia. Porta-equipatges

que coronava molts vehicles antigament. 11 Preguem. Aquest es dedica a buidar pous morts. Escaire.

12 Basca, no? Porter de palau. Aquesta tendeix al mareig. 13 Al final, resulta carni. Cavalls per a nens. Comença a comptar les pulsacions.

14 Arrasi amb tot i s’endugui un bon botí. Fatigat.

VERTICALS 1 Esmorteïa, també. Excessos de virulència en els debats crítics (o cítrics). 2 Tornant a emmalaltir. Dama d’honor de l’escaquer.

3 Implícit a la greco-llatina. Els forats grossos de les botes de vi. Les riques no van a les rues. 4 Est. Pàtria màxima de la insularita­t. Cobriu. El primer de tots. 5 L’acadèmia de la llengua espanyola. Mortal d’una manera làctia. Llegenda que remet a l’antigor greco-llatina. 6 Imita na Francis. Mancat d’equitat. Pell de cabra xagrí retallada. 7 Acrònim que llueixen els taxis al costat de la matrícula. Ho apunti en un pentagrama. Li vingué de gust. 8 Irregularm­ent dehiscent. Pot ser botànica o intestinal. 9 L’ajudo a practicar aikido. Aquesta és feliç com un camp parisenc. La part posterior del banc.

10 Bon sacseig. El viatge imprescind­ible que has de fer per poder tornar algun dia. Esquilada. 11 Sofre. Cinc anys entre gent il·lustre. Obeí Alí. Nitrogen. 12 Pregant. Preparacio­ns espesses contra la tos. 13 Protestant, quan no és gerundi. Simbolitza l’exculpació del transcript­or. Transpira. 14 Cossos prims i graciosos. Afectat per algun virus.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain