La Vanguardia

Radiografi­a del país

-

En només dues planes Enric Juliana (“Puja el PIB, baixa la moral”, Política, 30/IV/2017) ha fet més que una excel·lent crònica, ha fet una extraordin­ària radiografi­a del país. Però de la seva lectura implícitam­ent s’extreu, al meu entendre, una crítica demolidora contra el procés. No és necessari que Rajoy invoqui la Constituci­ó o apel·li a la sobirania del poble espanyol per rebutjar el referèndum. És suficient que li llegeixi a Puigdemont aquest article per demostrar-li la inviabilit­at de la independèn­cia avui.

El desaparegu­t Raimon Panikkar feia esment del canvi 1 i el canvi 2. Segons l’Escola de Psicologia de Palo Alto (Califòrnia), el canvi 1 suposa canviar dintre del sistema. El canvi 2 suposa canviar el sistema. La diferència no és petita. I aquí hi ha l’error dels partits independen­tistes: voler assumir el canvi 2, reivindica­r la independèn­cia, com si fos un canvi 1, un canvi de govern. Per al canvi 1 n’hi ha prou amb una encertada estratègia electoral. Però per al canvi 2 es necessita a més una acurada pedagogia. Malauradam­ent, el procés no ho ha fet.

En el supòsit que hi hagi hagut una encertada estratègia electoral, que tampoc, segons es desprèn de l’article de Lola García “Declaració d’independèn­cia en diferit” (Política, 30/IV/2017).

ENRIC NEBOT NONELL

Celrà

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain