La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9723

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Estampis per un procedimen­t que imita els efectes dels teixits de color. Ho deixa tot ben llis per fer perdre el cap al senyor Zaplana. 2 Acoloreixe­n amb l’ajut de sant Martí. Ficar-se al sobre, com aquell qui diu. 3 Res no és. Lloguers de vaixells. Aneguet amb denominaci­ó d’origen. 4 Assassinat. Perpetren. A les portes de la Mediterràn­ia. 5 Sentirem. N’emeten elements com l’urani. 6 Nif sense identifica­r. Maleducat. Comencem a enllaunar coses. Doble revolt perillós. 7 L’àvia no triomfa. Manca d’aliments que associem a l’abstinènci­a. Pota anaeròbica.

8 A les portes de Tarragona. Anima sense queixar-se mai. Aquí a Borriana. Raó de ser de l’alpinista.

9 Remada enrere. Engendrat a partir de l’àpex. 10 Herbes de les papaveràci­es que remeten a l’opi. Al centre de Berna. Iode. 11 Ho amaneix. Mul degollat. Epítets. 12 Nota bene. Agiteu. A París sense fleques. 13 Xocat amb la noia del top. Esdevindrà menys dens. 14 Rebudes. Part superior i més prima d’una canya llarga de pescar.

VERTICALS 1 Denominaci­ó genèrica dels anions poliatòmic­s hipotètics que contenen el zirconi com a àtom central. Explica. 2 Ermites gens llegendàri­es. Sortegi. Clatellot a un alopècic. 3 Acabar el camí. Ho adobi a la manera de Marie Brizard. Volem el cap de Penèlope.

4 Dit dels nuclis que tenen el mateix nombre de protons i neutrons, però que almenys un d’ells és en estat isomèric. Faràs malbé les més boniques. 5 La part inferior de l’arrel. Endiumenja­da. L’hidrocarbu­r més estival. 6 Mancat d’equilibri. Preposició. Rendent que consistia en una mescla d’aigua i d’excrements d’animals, com la mula de potes enlaire. Sofre. 7 Doble revolt perillós. Esquiva les envestides d’un brau amb un drap roig a les mans. Bru fosc. 8 Afecció respiratòr­ia que ningú no blasma. Edicte del tsar. Comença a vacunar-se. 9 En Capone. Paradisíac. El transport més veloç.

10 Cobreixi una copa amb un material que remet a un gran futbolista francès. Simulem la pluja perquè les plantes no s’ofeguin. 11 Metre, pres en longitud. Banya. Precedeix l’esperança i la caritat. 12 Rebo la clientela com un botiguer. Empenyorar. 13 Nadó blau, sense oxigen. Impedeix l’existència de més illes. Clisso. 14 Flairosa. En un cert sentit, fatiguin.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain