La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Lladràveu a la manera dels gossos perpinyane­sos. Reuneix tot el bestiar molt a prop de la sauna.

2 Relativa a l’ossa. Paraules de reprovació que poden allargar-se anys i panys. 3 El tipus de música rítmica que és l’esca de tots els pecats. Faci fora. La part inferior de les pinces.

4 Tast de meló que toca l’anglès. Preguin per l’àcid úric. Medi ambient que ens envolta. 5 As. L’Angie quan perd el cap. Agitadors mecànics de gran potència. 6 Ratllessiu la roba del ferroviari. Les consonants que remeten a una agulla. L’esperat final del combat. 7 En Capone. L’inici, la meitat i el final del cloqueig. Transforma el porc espí en un ésser innocu (i més tècnicamen­t, inerme). Iode. 8 Afinar un teixit de seda a cal Lleonard. Predecesso­r verbal. 9 Embarcació que podria ser extraterre­stre. Sortits dels teixits. L’objectiu del futbolista. 10 Iode. Relativa a la llengua del xa. Profession­al que, a l’antiga Roma, treballava sota les fornícules. 11 Vigoria pallaresa. Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Diagonal. 12 Caigui rou. Ossos

piramidals o cuneïforme­s del carp. Funciona. 13 Has perdut una porteria de rugbi. Deixalles d’enderrocad­or. Pelar. 14 Carrac a Terrassa. Ésser que expel·leix l’aire sorollosam­ent durant la nit.

VERTICALS 1 Combatia a la manera dels medievals. Provocar una reacció protgonitz­ada per N. 2 La de l’Aliança va fornir d’arguments les pel·lis d’Indiana Jones. Pot ser de cases o deserta. La protagonis­ta fragant de Sant Jordi.

3 Costum establert. Lents d’augment per observar reproducci­ons de la marededéu més venerada pels mexicans. Sofre. 4 Tres catorze setze. Treu llepies d’un tap de suro. Reietons àrabs. 5 La part inferior de l’elefant. Tímid i retret. Cua sense cap. 6 Llanço una embarcació al mar en presència de l’Álvaro. Que tenen un caracter d’aquells que s’encén ràpidament. L’univers prosaic.

7 Est. Teníeu una identitat semblant a la de l’hereu. Relatiu a la zona més atacada pels desodorant­s. 8 Apressem. Posen els pèls de punta. Ens cal per respirar. 9 Privats dels seus atributs. Tarima prosaica. Agència Catalana de Notícies. 10 Fugí en absència del número u. Els dispositiu­s òptics que més associem als detectius. Sortida del càntir, en major o menor mesura.

11 Mama que ens impedeix ajuntar els llavis. Resclosa de poca alçària que hom fa en rius i en rierols per aturar les aigües i fer-ne pujar el nivell. Carretera de muntanya que descobreix el detectiu. 12 Consagraci­ó. El líquid més innocu. Níquel. 13 Mandra. Esperonar els subordinat­s. 14 Clavi. Faré anar de vendre.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain