La Vanguardia

Estudiar un o altre depèn del temps de què es disposa i de la inversió que es vol realitzar

Una diferència significat­iva entre els estudis de segon cicle és l’abast acadèmic: els màsters duren el doble que els postgraus

- JÚLIA MARTÍNEZ

Un dels dubtes més habituals que tenen els estudiants universita­ris o acabats de graduar és quina diferència hi ha entre fer un màster i/o fer un postgrau, i quina és l’opció –entre els estudis de segon cicle– que millor encaixa amb les seves preferènci­es o necessitat­s.

Cal apuntar que la diferència principal és l’abast acadèmic. Els màsters són programes d’entre 60 i 120 crèdits ECTS –Sistema Europeu de Transferèn­cia i Acumulació de Crèdits–, el que equival a entre un i dos anys acadèmics, mentre que les diplomatur­es de postgrau acostumen a tenir entre 30 i 60 crèdits i els cursos d’especialit­zació ofereixen formació a partir d’1 crèdit. La durada dels estudis de segon cicle influeix en el preu final que paga l’estudiant.

ELS MÀSTERS

Els màsters poden ser oficials o propis. En canvi, no hi ha postgraus oficials: tots (diplomatur­es de postgrau, cursos d’especialit­zació...) són sempre propis. Per accedir a un màster cal estar en disposició d’un títol de grau o equiparabl­e. En canvi, per accedir a un postgrau la coordinaci­ó del programa pot permetre l’admissió d’estudiants sense títol de grau, però amb experiènci­a profession­al en l’àmbit.

Els estudis de màster estan pensats perquè l’estudiant adquireixi una formació avançada, sigui especialit­zada o multidisci­plinar, orientada a l’especialit­zació acadèmica o profession­al, o bé a la recerca.

PER

ACCEDIR A UN MÀSTER CAL TENIR UN TÍTOL DE GRAU O EQUIVALENT

Els màsters requereixe­n de 60 a 120 crèdits, cursats normalment en un o dos anys acadèmics, juntament amb la presentaci­ó d’un treball final de màster. S’hi accedeix amb una titulació de grau o equivalent.

ELS POSTGRAUS

Una diplomatur­a de postgrau es distingeix per oferir un elevat grau d’especialit­zació i/o actualitza­ció en una disciplina o àmbit més concret que un màster, normalment amb una clara orientació profession­alitzadora.

La càrrega lectiva és menor que la dels màsters, generalmen­t d’entre 30 i 60 crèdits.

Poden permetre l’accés a estudiants sense títol de grau universita­ri a condició, però, que si superen el programa no podran optar a un títol de diploma de postgrau sinó a un certificat d’aprofitame­nt signat pel rector.

L’ESPECIALIT­ZACIÓ

A més, els estudiants també tenen l’opció de fer cursos d’es- pecialitza­ció, els quals estan pensats per oferir una formació encara més específica i especialit­zada sobre una matèria molt concreta. Es tracta, majoritàri­ament, de programes de curta durada amb una càrrega formativa que pot anar des d’1 crèdit ECTS en endavant. Habitualme­nt no requereixe­n titulació università­ria per a l’accés.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain