La Vanguardia

La UAB i la UPF, centres líders en rendiment

- CANDELA RIUS

Les universita­ts catalanes gaudeixen de bona salut. Ho diu el darrer rànquing elaborat per la Fundación Conocimien­to y Desarrollo (CYD) que situa la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) com els campus espanyols amb més rendiment. A més, entre les sis primeres posicions, cinc centres són catalans, a banda del privat de Navarra.

El millor sistema universita­ri espanyol és el català, segons la quarta edició del rànquing, que analitza 17 àmbits de coneixemen­t i 1.741 titulacion­s, i hi participen 50 centres públics i 32 privats. Els investigad­ors mesuren el rendiment dels campus en cinc variables: ensenyamen­t i aprenentat­ge, recerca, transferèn­cia de coneixemen­t, orientació internacio­nal i contribuci­ó al desenvolup­ament regional. De cada àrea es revisen aspectes com els estudiants internacio­nals i d’altres comunitats autònomes, les pràctiques en empreses, les

ENTRE

LES PRIMERES POSICIONS DEL RÀNQUING HI HA SIS UNIVERSITA­TS CATALANES publicacio­ns de cada docent, les assignatur­es en altres idiomes o el nombre de docents estrangers.

No obstant això, els resultats no correspone­n a una millor qualitat del centre, sinó que mostren en quines àrees obte- nen una major puntuació, com ara investigac­ió o orientació internacio­nal.

UN SISTEMA REFERENT

Per comunitats autònomes, Catalunya, Navarra, Madrid, Aragó i País Basc, són les cinc amb uns sistemes universita­ris amb un major rendiment. A la cua se situen La Rioja, Extremadur­a i Andalusia.

Segons Martí Parellada, catedràtic de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universita­t de Barcelona: “El sistema universita­ri català és el que té major rendiment, sobretot en recerca i en transferèn­cia de coneixemen­t”. Un bon resultat en el qual ha pogut influir una “política università­ria molt constant”, així com el desenvolup­ament de diversos programes de captació de talent i de creació de centres de recerca “molt potents”.

En aquesta última edició “hi ha pocs canvis respecte a l’any passat però en termes absoluts la universita­t avança i augmenta la diversitat i la capacitat d’adaptació”, assenyala Francesc Solé, vicepresid­ent de la Fundación CYD, qui destaca que el treball mostra un sistema “cada vegada més ric i plural “i que algunes universita­ts “s’han posat les piles” en els darrers anys.

Catalunya lidera la darrera classifica­ció de les universita­ts espanyoles elaborada per la Fundación CYD

 ??  ?? Estudiants al campus de la Universita­t Autònoma de
Barcelona. ARXIU
Estudiants al campus de la Universita­t Autònoma de Barcelona. ARXIU

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain