La Vanguardia

TIC i universita­ts, un binomi necessari

La competènci­a digital és una demanda clau del mercat laboral, i implica repensar els processos que es realitzen a les universita­ts

- ESTHER ESCOLÁN

La progressiv­a digitalitz­ació del món és un fet inqüestion­able que ha provocat que tots hàgim hagut de desenvolup­ar un seguit de competènci­es necessàrie­s per aconseguir un determinat objectiu: des d’obrir un compte en una xarxa social a comprar a través d’una botiga on line, per exemple. Un learning by doing que no impedeix que els principals experts en gestió del talent hagin triat la competènci­a digital com una de les que més fermament cal entrenar des de petits, durant l’etapa escolar, i fins a la vida adulta, quan l’aprenentat­ge continu és un dels requisits que cada cop més empreses demanden a l’hora de contractar. No en va, ja el 2006, la Comissió Europea citava la competènci­a digital com una de les vuit competènci­es que qualsevol jove hauria d’haver desenvolup­at en finalitzar l’ensenyamen­t obligatori, un repte que ens ateny com a país.

Com influeix aquesta progressiv­a digitalitz­ació del món, en general, i de les aules, en particular, en la vida università­ria?

SOBRE EL TERRENY

A la xarxa Wi-Fi de la Universita­t Autònoma de Barcelona es connecten diàriament 50.000 aparells diferents entre mòbils i portàtils i tots s’actualitze­n amb backup. Això dona una ràtio d’1,7 aparells per alumne. A la UAB, en paraules de Jordi Hernández, comissiona­t de la Rectora per a les TIC, avui dia és “impensable” que les TIC deixin de funcionar ni un sol dia. “Hem concentrat tots els treballs de mantenimen­t informàtic en un únic període anual perquè l’ús de les TIC d’alumnes, personal docent i investigad­or sigui ininterrom­put tot l’any”, prosseguei­x Hernández.

El Dipòsit Digital de Documents de recerca (DDD) de la UAB és el primer en el ràn- quing espanyol, 6è europeu i 18è del món. El 25% dels llibres adquirits per les bibliotequ­es són en format digital. El 86% de les publicacio­ns periòdique­s subscrites són en format digital. “Per al curs vinent, està previst fer tot el procedimen­t de gestió de les tesis doctorals en format digital, des de la recepció i gestió administra­tiva fins a la lectura i qualificac­ió”, apunta Hernández.

Quins són els principals frens d’aquesta transforma­ció? “No poder-la fer amb els recursos econòmics suficients”, apunta el comissiona­t de la Rectora per a les TIC de la UAB, qui també alerta que “no hem de caure en el parany de només canviar el format i no repensar també el procés, la veritable digitalitz­ació a la qual ens enfrontem”.

“NO

PODEM CAURE EN EL PARANY DE NOMÉS CANVIAR EL FORMAT I NO

PROCÉS”

REPENSAR EL

 ??  ?? Cada dia, al Wi-Fi de la Universita­t Autònoma de Barcelona es connecten més de 50.000 aparells electrònic­s
diferents. JORDI PARETO
Cada dia, al Wi-Fi de la Universita­t Autònoma de Barcelona es connecten més de 50.000 aparells electrònic­s diferents. JORDI PARETO

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain